Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Движението

Движението трябва да носи не само здраве, но и удоволствие

Камен Здравков 03-01-2012
Движението : Движението трябва да носи не само здраве, но и удоволствие - здраве, диабет, движение, инс,улин
Интервю с Галя Вутова, специалист по контрол на диабета и рисковите фактори.

Г-жо Вутова, какво представлява училището за диабет, което вие ръководите?
Това е една школа за промяна в стила на живот, защото той е от решаващо значение за запазване на нашето здраве. А при вече възникнали заболявания от това как живеем в значителна степен зависи контролът на болестта и възстановяването. Стилът на живот включва няколко основни фактора: хранене, физическа активност, режимът на почивка, спазване на лечебната схема при здравословни проблеми. Много важен фактор във всекидневието и на здравите, и на болните е самоконтролът. Това е отговорност за собственото здраве. Затова при нас идват както хора с проблеми, така и без изявени заболявания, но с някой рисков фактор като наднормено тегло или напълно здрави, които искат да знаят какво могат да правят за себе си.

По отношение на заболяванията какъв е акцентът на училището?
Тъй като сме разположени в един от големите диабетни центрове „Св. Лука”, естествено работим много с пациенти със захарен диабет, нарушен глюкозен толеранс и метаболитен синдром. Работим не само с пациентите, но и с членове на техните семейства. Защото за справянето с болестта и за правилния контрол е решаваща подкрепата на близките. 

Преди време диабетът се свързваше с много тежки ограничения и забрани във всекидневието. Това промени ли се?
За радост периодът, който визирате, отмина преди повече от 15 години. Съвременното разбиране е, че няма специална диета за хората с диабет. Те трябва да се хранят здравословно както всички останали. Отделното готвене и хранене за диабетно болните е в историята. Установено е, че напрежението, създавано от различни тежки ограничения, само по себе си е вредно за пациентите. Нашата цел е човек да бъде научен как да избира по-здравословните храни, как да ги комбинира, в какво количество и кога да ги консумира. Но това важи за всички, които искат да са здрави и активни.

Сред важните фактори споменахте физическата активност, но много хора нямат склонност към посещение на спортни зали и стадиони, обличане на екипи...

Първото и най-важно условие за физическите занимания е те да доставят удоволствие. Никой не е казал, че само посещението в специализирани центрове носи полза за здравето. Говорим за активност, която става неотменима част от живота, без да носи стрес и напрежение. Това може да е 30-минутна по-интензивна разходка, домашни упражнения, дори и в леглото, плуване, танци, велосипед или велоергометър, изкачване на стълби. Все пак според конкретните проблеми на всеки човек трябва да огледаме нещата комплексно, за да има реална полза. Понякога определени натоварвания могат да навредят, вместо да помогнат. Но като цяло упражненията понижават теглото, кръвното, мастите и кръвната захар. Те трябва да се правят поне пет пъти седмично.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg