Антиейджинг - Храненето
Супа за душата и тялото
health.bg
05-04-2012
![]() От обикновена настинка и течащ нос до лошо настроение и отпадналост. Тази живителна гозба присъства на страниците на много книги, героиня е дори в киното. Варианти има много, но ние сме единодушни, че пилешката супа на мама е най-вкусна. Няма да ви отегчавам с изброяване на ползи, плюсове и тирета, нито пък ще ви размахвам пръст да забравите готовите супи, които излизат от консерва или от пакетче на прах. Животът си е ваш, изборът също. Само искам да споделя с вас една истинска и традиционна рецепта, за да я опитате, ако пожелаете. Ето необходимите съставки: - 4-5 пилешки крилца или бутчета (горно, долно или половинки) - 1 голяма глава лук - 1 голям морков или 2 средни - 1 чушка (по желание) - 4-5 средни картофа - 1 голяма шепа тестени звездички (може и буквички или фиде) - 3 скилидки чесън - Копър и магданоз на вкус - Пилешки бульон (най-добре домашен) - Зехтин - Сол, черен пипер, дафинов лист. Приготвяне: 1: Вземете една голяма тенджера и напълнете 1/4 с вода. Покрийте с капак и я сложете на котлона да заври. Измийте пилето и махнете кожата. Добавете месото във врящата вода и оставете да се вари в продължение на 3 минути. Свалете съда от печката, извадете пилето и го оставете настрана. След това имате два варианта – да използвате богатия бульон, в който е вряло пилето, да го прецедите и да добавите още вода (до 4/5) или да излеете течността, да измиете съда и да налеете нова вода, в която да сложите подправките и кубчета бульон на вкус. Натуралният бульон е по-питателен, но и малко по-мазен, сухата смес пък е твърде солена. Изборът отново е ваш. Оставете тенджерата да къкри на средна температура и я покрийте с капак. 2: Докато заври отново водата, загрейте тиган и сложете зехтин (трябва да става за готвене и внимавайте да не прегори). Накълцайте лука и го задушете в тигана, за да прескочите пърженето, долейте малко хладка вода. 3: Настържете морковите. Добавете ги към лука. Ако решите да добавите чушка, сега ще бъде подходящото време, нарежете я на кубчета и я сложете в тигана. 4: Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Добавете картофите в тенджерата заедно с пилето, което сте обезкостили и нарязали на парчета. 5: Добавете звездичките в тенджерата. 6: Смачкайте чесъна. Сложете и него в тигана. 7: Добавете зеленчуците от тигана в тенджерата. Извадете дафиновия лист. Добавете сол на вкус, но не прекалявайте. Накрая поръсете с копър и магданоз. Готово! Ако искате тази супа да има по-малко калории или да бъде подходяща за вегетарианци, просто прескочете пилето и ще имате много вкусна зеленчукова супа. Добър апетит! бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |