Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Храненето

Шепа семена оказва магическо действие върху организма

Доц. д-р Димитър Попов 21-05-2012
Храненето : Шепа семена оказва магическо действие върху организма  -


В покълналите семена са открити 461 ензима, 32 витамина, 39 макро- и микроелементи и аминокиселини, незаменимите аминокиселини лизин и метионин, полиненаситените киселини с много здравословно действие омега-3 и омега-6, както и редица други биологичноактивни вещества. По своя характер кълновете се отнасят към т.нар. биогенни (даряващи жизнена енергия) храни. Сухото семе „спи” и ценните вещества, съдържащи се в него, „дремят”. С покълването то се събужда за живот. Тази удивителна, почти божествена трансформация се доказва и с появата на аура (уникално по своя вид сияние) около покълналото семе, което е регистрирано по метода на знаменитите руснаци – съпрузите Кирлиан. Откъснатите плодове или зеленчуци след няколко часа, както мъртвия човек, губят своята аура.
Според съвременната наука кълновете са най-богатата на ензими храна на цялата планета. Установено е, че при консумацията им натоварването на храносмилателната система на човешкия организъм намалява с около 90% за сметка на мощния комплекс от биологичноактивни вещества, съдържащи се в тях! В услуга на организма е поставена уникална каталитична система, състояща се от стотици вещества, които по удивителен начин активизират основните жизнени процеси. 

Кълнове с доказано благотворно въздействие върху организма могат да се получат от редица семена – пшеница, ръж, ечемик, просо, овес, елда, слънчоглед, нахут, репички, зеле и много други. Някои кълнове проявяват „тясна специализация”. Например тези на амаранта съдържат веществото сквален – мощен антиоксидант, който чувствително понижава риска от онкологични и сърдечно-съдови заболявания. Кълновете от бял трън имат благотворно въздействие върху черния дроб и се използват за лечение на цироза. За децата и хората в напреднала възраст много полезни са кълновете на сусама, които са богат източник на калций.

Получаването на кълнове съвсем не е трудно.  В купичка се поставя нужното количество семе, което се залива с вода. Покрива се с кърпа и остава за една нощ на топло (не горещо!) място. На сутринта водата се излива и семената се покриват с влажна кърпа. Когато кълновете достигнат 2-3 милиметра, те са готови за консумация като добавка към салати, кисело и прясно мляко, супи, мед и пр. За няколко дни могат да се съхраняват в хладилник. Важно условие, което задължително трябва да се спазва, е кълновете да не се подлагат на топлинна обработка. Това в значителна степен би унищожило техния жизнен потенциал. Не е желателно кълновете да се консумират вечер, тъй като с активизирането на жизнените процеси в организма ще се отдалечи сънят.

В сложната и агресивна среда, в която е поставен съвременният човек, кълновете са своеобразен животворен реверанс на майката природа към своето най-съвършено творение – хомо сапиенс.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg