Здравето от А до Я - Сърдечно-съдови
10 храни, които намаляват холестерола
health.bg
01-06-2012
![]() Следващите 10 храни са най-подходящи за тази цел: Овесени ядки: Редовната закуска с овесени ядки дава добри резултати. Само за 6 седмици, ако изяждате по 2 порции овесени ядки, може да понижите стойностите на лошия холестерол с 5.3% . Овесът съдържа вещества, които абсорбират вредния холестерол. Червено вино: Червеното грозде, от което се произвежда червеното вино, е много полезно за поддържане на нормални стойности на холестерола. Консумирането на 2 чаши червено вино седмично дава много добри резултати. Сьомга и тлъсти риби: Богатата на омега-3 мастни киселини сьомга е изключително полезна, защото предпазва от инфаркт, инсулт и висок холестерол. Консумирането на риби като сьомга, сардини и херинга, помага за повишаването на добрия холестерол с 4%. Ядки: Мононенаситените мазнини, които се съдържат в ядките и семките, имат най-малко мастно-киселинни молекули и са най-полезни от трите вида мазнини – полинаситените, наситените и мононенаситените. Ядките са най-подходящото средство за снабдяване на организма с мазнини. Тези естествени мазнини укрепват сърцето. Боб: Редовното консумиране на половин чаша боб намалява холестерола с 8%. Освен това бобът доставя една трета от необходимата на организма дневна доза фибри. Чай: В чая има повече антиоксиданти и по-малко кофеин, отколкото в кафето. Една чаша кафе съдържа 135 мг. кофеин, а чаша чай - само 30-40 мг. Освен това, съдържащите се фитохимикали в чая са много полезни за костите. Чаят е много ефикасно средство за понижаване на нивото на лошия холестерол. Шоколад: Натуралният шоколад е пълен с антиоксиданти и има свойството да намалява холестерола. Испански учени са открили, че антиоксидантите в шоколада намаляват уврежданията на кръвоносните съдове в черния дроб, които предизвикват цироза. Според специалистите, ежедневното консумиране на 100 грама шоколад предпазва от сърдечно-съдови заболявания с 21%. Спанак: Спанакът съдържа около 13 вида флавоноиди, които предпазват от рак, сърдечни заболявания и остеопороза. Ежедневното консумиране на половин чаша спанак от този богат на лутеин зеленчук пази и от инфаркт. Зехтин: Тази мазнина е много здравословна. Зехтинът съдържа мононенаситени мастни киселини, които понижават лошия холестерол и триглицеридите, без да намалява нивото на добрия холестерол. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |