Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Сърдечно-съдови

Холестеролът – врагът отвътре

доц. д-р Димитър Попов 05-06-2012
Сърдечно-съдови : Холестеролът – врагът отвътре   - здраве, сърце, холестерол,


Десет години по-късно беше установено, че друг липопротеин, който е с висока плътност (НDL), връща обратно в черния дроб „излишния” холестерол, като по такъв начин предпазва организма от образуване на вече споменатите плаки. В черния дроб холестеролът се преработва в други полезни за организма вещества. Логично този холестерол беше наречен „добър”.

Съвременните диетолози препоръчват дневния прием на холестерол с храната да не надхвърля 300 mg. Следва да се има предвид например, че киселото мляко с 3% масленост съдържа два пъти повече холестерол от това с 2%, а в кравето сирене той е дори повече, отколкото в свинското филе, но три пъти по-малко, отколкото в кравето масло. Изненадващо е, че измежду факторите, водещи до повишено съдържание на „лошия” холестерол в кръвта, храната, съдържаща холестерол, далеч не е на първо място.

Много по-съществено е влиянието на наситените мазнини, от които холестеролът се синтезира, както и на транскиселините. Именно към чувствителното ограничаване на последните следва да е насочена диетата при повишен холестерол. Т.е. избягване на тлъстите меса, сланината, пълномаслените млечни продукти, в т.ч. масло, сирене, кашкавал (заменят се с извара), на хидрогенираните мазнини и маргарина.

Многочислени изследвания показаха, че консумацията на редица храни води до намаление на „лошия” холестерол в кръвта и запазване, дори увеличаване на „добрия”.
Това са бадемите, шам-фъстъкъг, слънчогледовите семки, канелата, портокалите, ябълките, патладжаните, бобовите храни (зрял фасул, леща, грах), какаото (до 20 g натурален шоколад), някои риби – сьомга, пъстърва, сардина, скумрия (печени или варени, но не пържени), пълнозърнестият хляб и т.н. Особено благоприятен ефект е наблюдаван при ябълковия пектин.

От голямо значение е да се избягват храните, съдържащи т.нар. окислен холестерол, който е много по-опасен. Той се съдържа в промишлено обработените меса – в колбасите и в съблазнителните месни изкушения и „специалитети” на заведенията за бързо хранене. Според японски учени този „свръхлош” холестерол е причина за най-сериозната форма на стенокардията – нестабилната. Установено е, че антиоксидантите (витамин С, витамин Е, червеното вино) понижават нивото на този свръхопасен холестерол.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg