Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Храненето

Енциклопедия "Здраве": Краставицата

health.bg 11-09-2012
Храненето : Енциклопедия "Здраве": Краставицата - здраве, гастрит, язва, токсини, бял, дроб, стомах,
Родината на краставицата е Индия. В днешно време тя е популярна в цял свят и се употребява като пресен зеленчук, главно за салати, сандвичи и различни мезета.

Полезните свойства на краставицата са известни отдавна.

Нейната родина е Индия, но в съвременната епоха тя заема почетно място в кулинарните традиции на различни народи. Употребява се предимно като пресен зеленчук, главно за салати, сандвичи, ордьоври.

Краставицата е не по-малко полезна от целината и морковите за страдащите от ревматизъм.

Пресният краставичен сок премахва парливото усещане в гърдите и стомашните киселини. Той е полезен за страдащите от гастрит и язва.

Действа благотворно на отделителната система.

Краставиците имат пречистващи свойства, защото премахват излишните вещества и токсините от организма.
Полезни са за болните от артрит, тъй като съдържащите се в тях вещества унищожават пикочната киселина.

Помагат също при болести на белите дробове и стомаха, и при подагра, и тения.

Сокът им има успокояващ ефект върху кожата и няма по-добър лосион от него.

Кожата на ръцете се чувства много добре, ако върху нея се наложат обелки от краставица.

Краставицата охлажда кожата, когато е прегрята или възпалена.

Уморените очи се освежават и торбичките под тях изчезват, като върху тях се поставят кръгчета от краставица.

Заради многото си полезни съставки, този зеленчук се употребява в приготвянето на козметични продукти за лице.

Консумацията на краставици също е много полезна за кожата, защото съдържащият се в тях водород я успокоява и омекотява.

Когато се използват за кулинарни цели, краставиците трябва да се измиват непосредствено преди консумация.

Ако кората им не е обработена с химикали, не е необходимо да се белят, а преди да се нарежат само се надупчват леко с вилица за повече аромат.

Краставиците може и да се готвят както всички други зеленчуци, но топлинната обработка унищожава витамините и минералите в тях.

 



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg