Енциклопедия "Здраве": Краставицата
Родината на краставицата е Индия. В днешно време тя е популярна в цял свят и се употребява като пресен зеленчук, главно за салати, сандвичи и различни мезета. Полезните свойства на краставицата са известни отдавна.
Нейната родина е Индия, но в съвременната епоха тя заема почетно място в кулинарните традиции на различни народи. Употребява се предимно като пресен зеленчук, главно за салати, сандвичи, ордьоври.
Краставицата е не по-малко полезна от целината и морковите за страдащите от ревматизъм.
Пресният краставичен сок премахва парливото усещане в гърдите и стомашните киселини. Той е полезен за страдащите от гастрит и язва.
Действа благотворно на отделителната система.
Краставиците имат пречистващи свойства, защото премахват излишните вещества и токсините от организма.
Полезни са за болните от артрит, тъй като съдържащите се в тях вещества унищожават пикочната киселина.
Помагат също при болести на белите дробове и стомаха, и при подагра, и тения.
Сокът им има успокояващ ефект върху кожата и няма по-добър лосион от него.
Кожата на ръцете се чувства много добре, ако върху нея се наложат обелки от краставица.
Краставицата охлажда кожата, когато е прегрята или възпалена.
Уморените очи се освежават и торбичките под тях изчезват, като върху тях се поставят кръгчета от краставица.
Заради многото си полезни съставки, този зеленчук се употребява в приготвянето на козметични продукти за лице.
Консумацията на краставици също е много полезна за кожата, защото съдържащият се в тях водород я успокоява и омекотява.
Когато се използват за кулинарни цели, краставиците трябва да се измиват непосредствено преди консумация.
Ако кората им не е обработена с химикали, не е необходимо да се белят, а преди да се нарежат само се надупчват леко с вилица за повече аромат.
Краставиците може и да се готвят както всички други зеленчуци, но топлинната обработка унищожава витамините и минералите в тях.