Антиейджинг - Храненето
За антиоксидантите и бирата
health.bg
04-10-2012
![]() В изследването са анализирани 12 марки бира пилзенски тип, произведени от пивоварните в България и присъстващи на нашата трапеза. Наред с познатите хранителни антиоксиданти – витамин С, витамин Е, селен и каротеноиди, пивото съдържа и други вещества, борещи се със свободните радикали, които не трябва да се пренебрегват. Направените проучвания сочат, че всички съставки в пивото, които имат антиоксидантна способност, се абсорбират в човешкото тяло. Така например феруловата киселина в българската бира е несвързана, което я прави 100% лесна за абсорбиране, докато само до 25% от тази киселина в доматите се абсорбира в човешкия организъм, тъй като е свързана с клетъчните стени. Съдържанието на флавоноиди в изследваните проби пиво варира от 17,4 до 44,90 милиграма на литър. Съотношението между флавоноиди и полифеноли при три от бирите, бутилирани в РЕТ бутилки, е подобно на съотношението на тези съставки в много плодове и зеленчуци, включени в здравословния хранителен режим. Антиоксидантната способност на пивото е най-ефективна, когато съдържанието на полифеноли в него е по-високо. Съдържанието на здравословните вещества в пивото зависи от редица фактори - качествата на изходните суровини (ечемик и хмел), технологията за получаване на пивна мъст, технологичните параметри на ферментацията, използваните дрождени култури и др. Установено е, че основната антиоксидантна способност на пивната мъст и пивото се формира от използвания малц. Например, клетъчните стени на ечемика съдържат антиоксиданта ферулова киселина. Допълнително, дозирането на хмела води до повишаване на тази способност. Ксантохумолът, съдържащ се в зърната на хмеловата шишарка, се смята за ефективно хемопревантивно раково средство в началната, поддържащата и прогресивната фаза на карциногенезиса. Той има и антипаразитна активност. Изследванията на Института по криобиология и хранителни технологии и Института за изследване и развитие на храните потвърждават тезата, че пивото е необикновен комплекс от биоактивни вещества. Силни антиоксидантни свойства притежават полифенолите и флавоноидите, които заедно с витамините и ензимите допринасят положително за цялостната защитна система на организма. Благодарение на балансираните, естествени съставки и антиоксидантите, съдържащи се в пивото, най-общо се смята, че умерената консумация на бира се включва в рамките на здравословния начин на живот. Полезни съвети: бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |