Антиейджинг - Храненето
За маслините с любов
Бойка Велинова
13-11-2012
![]() Плодът минава през дузина нюанси и държави, а зехтинът, получен при пресоването му, е древен и ценен колкото хляба и виното. Посейдон ударил с жезъла си близката скала и от нея рукнала прясна питейна вода. Под копието на Атина, близо до храма Еректион на Акропола, израснало маслиново дърво. То било оценено по-високо, защото можело да дава едновременно светлина, топлина, храна, да лекува и да разкрасява. Така градът бил наречен Атина. Според друго предположение пътят на оливата тръгва от делтата на Дунав. Проучване на древни вкаменелости по източното Средиземноморие разкрива останки от маслинови листа още отпреди 60 хиляди години. Днес листата на оливата се смятат за лечебни и се използват за настойки за вани в медицинските центрове. Маслиновото дърво е особено почитано в Египет и Кипър и е от най-често изобразяваните растения по стените на критските дворци от минойската епоха. За една от най-старите маслинови гори на света – на повече от 2000 години – се смята тази в Гетсиманската градина в Йерусалим (на снимката) или поне за свидетел на Христовите страсти и много други знаменателни исторически събития. Маслиновата клонка е символ на мир. Отрязана със златни ножици, тя е основата на венеца на древногръцките олимпийски шампиони. Маслините са зелени, кафеникави или черни според това кога са брани. Цветът отразява възрастта им – зелените са най-младите, откъснати първи, червеникавите са полуузрели, а тъмните и сбръчкани са прекарали повече време на дървото. Ако ви се случи да посегнете към малките плодчета направо от клона, ще останете силно разочаровани от горчивия им вкус. Той се дължи на различни съставки в кората на плода. Затова след набирането плодовете се мият и обработват, най-често се мариноват и консервират. Най-старият познат способ е да се сложат в делва с вода и сол за половин година. След това по маслината се правят малки разрези и водата им се сменя двайсет поредни дни. После се опитват и ако не горчат, се предлагат за ядене. Прави се марината от оцет и сол и престояват в нея няколко часа. След това те могат да издържат с месеци. Друг начин за консервация е да се изсушат в сол, като идеята е също да се премахне горчивият им вкус. След като се сбръчкат, те минават през процедурата на накисването във вода за няколко месеца. Мариноването в зехтин за дълго време е също една от техниките за привеждането им във вид, приятен за хапване. С най-голяма слава у нас се ползва гръцкият „Каламата” („Каламон”) – той е много вкусен, месото лесно се отделя от костилката. Предпочитат се и супередрите мастиленочерни „Мамути”, но аз ги избягвам заради подозрението, че размерът им е следствие от помпане с нитрати и други примеси. Маслинките вървят много към различни свежи салати – шопска, овчарска, зелена, както и към приготвените пастети от печени чушки и патладжани. Те са основна съставка на зимния праз с маслини, ризотото, пицата и пастата. Нарязани на ситно, допълват идеално доматения сос за печената риба. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |