Антиейджинг - Храненето
Загадъчна и вкусна - кладницата
Доц. д-р Димитър Попов
14-11-2012
Гъбите са може би най-необичайните и най-загадъчни „обитатели” на Земята. Векове наред те са били използвани от човека като вкусна и питателна храна, лекарство, медиатор за „срещи” с духове от отвъдния свят, а нерядко и като оръдие за разправа с враговете.Рисунките на гъби по стените на древни храмове в Централна Америка убедително свидетелстват за особената почит към тях. Преди повече от 2000 години в Япония е издадена книга, в която подробно са описани лечебните свойства на десетки гъби. В нея за първи път е бил въведен и добилият в наши дни широка популярност термин фунготерапия. Удивителните качества на гъбите им създали в Китай репутацията на „еликсир на живота”. В книгата „Канон” на забележителния персийски лекар, философ и баща на съвременната медицина Авицена, автор на 450 труда в 29 научни области, лечебните гъби заемат почетно място. Според друг древен лечител – Ву Син, който описал полезните свойства на над 100 гъби, растящи в Китай и Япония, те са дори по-лековити от билките. Защото са не толкова храна, колкото аптека... Към настоящия момент са описани над 140 000 гъби, но по редица оценки техният действителен брой е много по-голям – над един милион! Гъбите са полурастения, полуживотни, които не могат, както растенията, да фотосинтезират и да превръщат неорганичните вещества в органична материя. Необходимите им органични хранителни вещества те получават в готов вид – чрез симбиоза или паразитизъм. В последния случай, изчерпвайки наличните хранителни вещества, те унищожават стопанина си. В резултат на своята вегетация, наред с бактериите, гъбите извършват мащабна санитарна дейност и контролират широк спектър от процеси, протичащи в биосферата, един от най-важните от които е разлагането на органичната материя до прости неорганични вещества и получаването на плодоносния почвен слой – хумусния. Гъбите продуцират над 20 ензима, чрез които разграждат и усвояват лигнина, целулозата и някои други вещества, превръщайки ги в букет от безценни продукти, жизнено необходими за редица животински видове, в частност – и на човека. Кладницата е една от култивираните гъби, която, поради забележителните си хранителни, профилактични и лечебни качества, лесното отглеждане и голяма родовитост, през последните години се радва на изключителен, почти еуфоричен успех. Тя се отличава с редица кулинарни достойнства – нежно и плътно месо с фин аромат и изключително приятен вкус. За разлика от култивираната печурка тя не променя цвета на храната и се поддава на всевъзможни кулинарни обработки – пържене, печене, варене, солене, мариноване и сушене. По хранителна стойност тя съперничи не само на зеленчуците, но и на месото. Кладницата съдържа редица изключително ценни за човешкия организъм вещества – белтъчини, въглехидрати, липиди, фибри, витамини, минерали и др. Белтъчините в кладницата съставляват 3,3%, но по качество нямат равни на себе си. В техния състав влизат всички осем незаменими аминокиселини (които човешкият организъм не може да синтезира и си набавя единствено чрез храната), както и редица аминокиселини, които той синтезира, но в недостатъчно количество. Белтъчините на кладницата се отличават с висока усвояемост, която в резултат на топлинната обработка достига цели 70%, колкото е усвояемостта например на белтъчините от ръжения хляб. Въглехидратите са около 4%, като близо една пета от тях представляват лесноусвоими захари – глюкоза, фруктоза и захароза. Растителните влакнини, чието съдържание е около 2,3%, са представени от полизахариди, които не се усвояват от организма, но активно участват в нормализирането на функциите на червата и извеждането на токсичните вещества. От полизахаридите на кладницата подчертан интерес представлява лентинанът, вещество от групата на т.нар. бета-глюкани. През 1969 г. японският професор Тетсуро Икекава установи, че лентинанът спира развитието на раковите клетки в близо 90% от наблюдаваните случаи и способства за изчезване на вече образуваните тумори при 70% от опитите. Витамините в кладницата я изравняват със зеленчуците и зърнените храни. В нея се съдържат на практика всички важни за метаболизма витамини – А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, С, D, както и внушителен набор от ценни макро- и микроелементи – калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, манган, мед, селен, цинк и др. В кладницата се съдържа и изключително важното вещество ловастин, което препятства биосинтезата на холестерол в черния дроб, с което се намалява както общото му съдържание, така и това на „лошия” (LDL) холестерол. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |