Антиейджинг - Храненето
Сурово или сготвено?
health.bg
31-01-2013
![]() Отговорът не е еднозначен, тъй като полезността на някои зеленчуци се повишава при топлинна обработка, докато при други консумацията в сурово състояние е по-здравословна. - Аспержите трябва да се хапват сготвени. Приготвяйте ги на пара, за да извлечете максимална полза от антираковите им свойства. - Цвеклото е по-добре да се консумира сурово. То губи над 25% от съдържанието на фолиева киселина при готвене. - Колкото и невероятно да ви звучи, трябва да хапвате сурово броколи. Топлината деактивира ензим в зеленчука, който помага за прочистването на черния дроб от токсини. - Гъбите са най-полезни, когато са сготвени. Методът няма значение (освен пърженето, което е вредно) за извличането на повече калий. - Лукът се яде суров. При топлинна обработка лукът губи вещество, което се бори с апетита. Ако не искате бързо да огладнявате, хапвайте суров лук. - Червените чушки също трябва да се консумират сурови. При гответе се разрушава съдържанието на витамини, особено С. - Спанакът се яде сготвен, въпреки че е вкусен и на салата. Топлинно обработен спанакът ще достави повече калций, желязо и магнезий на организма. - Доматите са чудесни за салата, но са най-полезни сготвени. Тялото абсорбира повече ликопен, ако доматите се консумират след топлинна обработка. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |