Чушките намаляват риска от паркинсон
Консумацията им два пъти седмично сваля с 30% вероятността да се развие болестта. Американско проучване установи, че ако консумираме два пъти
седмично чушки, можем да снижим риска си от заболяване от
болестта на Паркинсон с 30 на сто, пише в. "Дейли мейл".
Причината за благотворното въздействие на този зеленчук,
когато е включен в хранителния ни режим, е че той съдържа една
от усвоимите чрез храната форми на никотин.
Екипът на д-р Сузан Нилсен от университета "Вашингтон" в
Сиатъл за пръв път изследвал пряката връзка между приеманият
чрез храната никотин и риска от болестта на Паркинсон. "Досега
безспорно бе установено, че употребата на тютюневи изделия
снижава вероятността от това заболяване, коментира д-р Нилсен.
Ние открихме подобна съставка, но много по-малко токсична, в
чушките и някой други зеленчуци. Такъв "хранителен" никотин се
съдържа също в доматите, картофите и тиквичките."
Екипът на Нилсен изследвал 490 пациенти с диагностицирана
болест на Паркинсо, а също така и група от 644 индивида, които
не страдали от никакво неврологично заболяване. Хората с
най-нисък риск се оказали тези, които редовно консумирали чушки.
Изследването доказало, че стимулирането на чувствителните на
никотин рецептори в мозъка предпазва от увреждане на нервите,
характерно за болестта на Паркинсон.
Предишни изследвания установиха, че това заболяване не е
характерно за пушачите и за пасивните пушачи. Болестта на
Паркинсон е прогресиращо заболяване, което уврежда нервните
клетки и води до тремори, скованост, бавни движения и засега не
е открито лечение за него, припомня вестникът.
бутони за социални мрежи