Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Урологични

Комплексните изследвания са задължителни при симптоми на уроинфекция

Галина Спасова 21-05-2013
Урологични : Комплексните изследвания са задължителни при симптоми на уроинфекция - Каспела, д-р Иван Вълканов, парене при уриниране, възпаление, простата, инфекция, Урокомфорт, credoweb.bg
Интервю с д-р Иван Вълканов, уролог от Многопрофилна болница „Каспела”, Пловдив.

Д-р Вълканов, как възникват страданията, свързани с пикочните пътища, и защо са толкова разпространени?

Проблемите на пикочните пътища са два вида. Първите са възпалителните заболявания, като те могат да засегнат горните и долните пикочни пътища. Двете зони – горна и долна - са различни и водят до различни последствия. Другият проблем е наличието на някаква пречка в протичането на урината в горните или долните пикочни пътища. Най-често това са камъни в пикочопроводите, вродени стеснения или други аномалии, тумори на пикочопроводите и на легена или тумори извън тях, по съседство. В долните пикочни пътища смущенията в протичането на урината могат да бъдат стеснения по канала, вродени аномалии на канала и на шийката на мехура, камъни в пикочния канал, болести на простатата.

При жените инфекциите на пикочните пътища са много по-често срещани, което се обяснява с анатомичните особености, улесняващи проникването на болестотворни микроорганизми. Ако човек има симптоми за проблем с пикочните пътища, трябва веднага да отиде и да си направи изследвания. Покажат ли наличие на инфекция, лекарят ще предпише подходящ антибиотик според установения бактериален причинител. Защото колкото повече се бави проблемът с инфекцията, толкова повече той се задълбочава, превръща се в хроничен, ще се всели в стената на органите от пикочно-половата система и после няма изваждане оттам.

Като допълнително средство използваме препаратите на билкова основа, но в никакъв случай те не са водещи в лечението на инфекцията. Препоръчваме ги и за продължително приложение във възстановителния период заради това, че са по-меки, без странични ефекти. Имат диуретично и противовъзпалително действие.

Какви са субективните усещания, които могат да ни насочат към евентуален по-сериозен проблем в пикочните пътища?

Най-честите признаци за инфекция са парене и болка по време на уриниране, прекомерно чести и силни позиви за уриниране при оскъдно количество урина, болка в областта на отделителната система – пикочен канал, пикочен мехур, пикочопроводи... Когато става дума за остра инфекция в долните пикочни пътища, тя може да е придружена с болка в кръста и ниско долу в корема, помътняване на урината. Когато инфекцията се развива в горните пикочни пътища – тя задължително е придружена от температура, втрисане.

Избягването на кои външни фактори може да понижи риска от инфекция?

Най-често това е общата простуда, която, понижавайки имунитета, подпомага проникването на инфекциозния причинител. Но не може да се предприема каквото и да е лечение, без да се направи посявка на урината за бактерии. Защото може и да няма инфекция все още, а паренето да се дължи на простуда. А ако има инфекция и не се лекува адекватно, тя се „вклинява” и впоследствие носи много страдания за пациента.

Много е важно прегледът при лекаря да бъде качествен и комплексен. Обикновените физикални методи не са достатъчни. Нужно е да се направи ехография на бъбреците, пикочния мехур, да се прецени дали няма остатъчна урина, да се направят посявки на урината за бактерии. Ако пациентът е мъж, трябва да се направят посявки на еякулат, тестове за полови инфекции (хламидии, микоплазма, уреяплазма), ако е жена, да се вземе и влагалищен секрет за микробиологично изследване и отново са необходими тестове за полови инфекции. Защото някои гинекологични възпалителни проблеми имитират възпаление на пикочните пътища, без да могат да се разграничат. Само лабораторните тестове могат да открият какъв е проблемът.

Какво пропускат и пациенти, и лекари при подхода към този тип заболявания?

Най-честата грешка на пациентите е да се самолекуват, понякога продължително, и то без да знаят всъщност какво лекуват. А допусканите от личните лекари пропуски най-често се състоят в това, че без да са направени ехография и микробиологично изследване, направо предписват антибиотик.

_____________

За контакт с д-р Вълканов:

0888 601 755;

МЦ „И. Вълканов”, Хасково, тел. 038 661 919

 

www.kaspela.com




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg