Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Храненето

Реабилитират свинското и яйцата

Лиляна Филипова 2013-06-25
Храненето : Реабилитират свинското и яйцата - свинско, яйца, месо, пържола, хранене, диета, Божидар Попов
Проблемът е не във вида на месото, а в калориите, твърди проф. Божидар Попов

Вредното въздействие на свинското, яйцата и млякото са силно надценени. Това обяви проф. Божидар Попов, шеф на Българското дружество по хранене и диететика, цитирайки нови научни данни, изнесени на VI научна конференция, посветена на храните и диетотерапията за превенция на съвременните болести. По думите му последните научни изследвания са категорични, че проблемът не е толкова в самите наситени мастни киселини, които се съдържат в тях, а в калориите на тлъстите меса. Дългогодишното им заклеймяване като причина на сърдечно-съдовите заболявания и съответно за намаляване на средната продължителност живота се оказали несъстоятелни.

„Мазнините в свинското са от 3 до 35%, като най-много калории има във вратните пържоли, в шарените меса. Те са опасни, защото не могат да се изгорят и остават като резервна мазнина в организма, която уврежда съдовете”, обясни специалистът. Той уточни, че е най-важно да не се нарушава балансираният енергиен прием на организма, защото именно това било пагубно. Комбинацията със стреса и обездвижването по думите ми образували жестоката триада, гарантираща намесата на лекар.

Яйцата също не са вредни – едно варено за закуска съдържа 65 кал, каза той. При пържене вече ставали 3 пъти повече. Митът, че млякото задължително трябва да е нискомаслено, също рухнал. До 10% от мазнините, които човек приема дневно могат да бъдат насители, а като цяло на мазнините се падат 30 енергийни процента от дневния хранителен прием, каза проф. Попов.  Опасни са трансмастните киселини, които се съдържат в евтините маргарини, в много от вафлите, бисквитите, напомни той.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg