Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Храненето

Правят стандарти за диетолозите

Лиляна Филипова 2013-06-28
Храненето : Правят стандарти за диетолозите - диетолог, хранене, диети, Божидар Попов
Само лекар с 4 г. стаж ще може да упражнява специалността

До края на лятото ще бъдат изработени стандарти за придобиване на специалността „Хранене и диететика”, съобщи за CredoWeb проф. Божидар Попов, шеф на Българското дружество по хранене и диететика. Те щели да бъдат специално одобрени от юристите на здравното министерство. Занапред специалността ще може да се придобива само от лекари, завършили медицина у нас или в чужбина, специализирали 3-4 г. по определена програма и положили изпит пред държавна комисия, която да ги сертифицира.

„Сега по медиите по хотелите и в СПА центровете и фитнесзалите се вихрят кинезитерапевти и инструктори, които смело препоръчват диети и хранителни режими, без изобщо да са компетентни по темата”, коментира специалистът. Това можело да е много опасно, особено схемите за „лечебно” гладуване. Едно от абсурдните твърдения например било това, че може да се кара само на плодове, тъй като съдържали всичко необходимо за нормалното функциониране на организма, включително и белтъчини. „Белтъчините в плодовете са под 1%”, категоричен е проф. Попов.

По думите му лутането от диета на диета може да създаде сериозни проблеми, тъй като нарушава метаболизма, дори и психиката. Йо-йо ефектът пък можел да стигне 200%. Колкото повече лишаваме организма от определени вещества, толкова по-мощно той си „отмъщава” и се опитва да компенсира”, каза Попов.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg