Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Сърдечно-съдови

Лекуват инфаркт на 500 км чрез телеметричен център

Лиляна Филипова 2013-07-03
Сърдечно-съдови : Лекуват инфаркт на 500 км чрез телеметричен  център - телеметричен център, доц. Николай Димитров, Св. Екатерина
Кардиолозите от „Св. Екатерина” искат 400 000 лв., за да стартират амбициозния проект

Намирате се в малка болница далече от София, карат ви спешен пациент със симптоми на инфаркт, а ви чакат още 5-има, не сте наясно как точно трябва да постъпите, нямате добра реанимация, нито нужните консумативи, нуждаете се от съвет на топспециалист. Това може да стане, ако се реализира проектът на болница „Св.. Екатерина” за създаване на телеметричен център. Идеята е да се създаде интегрирана система, която да позволи на големи монитори да наблюдаваме директно пациент в болница например на 500 км от София и да дадем насоки дали има нужда от спешно транспортиране до столицата, или е по-удачно проблемът да се овладее на място със или без участие на наш специалист, обясни доц. Николай Димитров, зам.-директор на кардиологичната болница. Така по думите му ще се спестят разходи и време, а и терапията ще е максимално ефективна.

Центърът ще дава възможност и за по-качествена професионална комуникация, убеден е доц. Димитров. „Ако видя, че колега в малък град е буден, иска да се развива, по най-бързия начин мога да го извикам, когато в София идват чужди специалисти, за да може на място да почерпи от опита им – каза той. – Центърът ще е не само диагностичен и терапевтичен, а и обучително-квалификационен.” В САЩ с подобни центрове смъртността е намаляла с 30-40%.

България не е голяма, има 42 операционни, като „Св.Екатерина” има контакти с повечето от тях, казва доц. Димитров. Според него включването им в стройна система в рамките на телеметричен център ще подпомогне ранното откриване на сърдечно-съдови заболявания, а ще даде сигурност на хората, че в която и част на страната да попаднат, ще могат да получат еднакво добра помощ.

Болница „Св. Екатерина” е дала собствени 100 000 лв., кандидатствайки за финансиране на проекта пред фонд „Научни изследвания” към МОНМ. Въпреки че това е бил единственият медицински проект, той бил пренебрегнат. За създаването на центъра са нужни още 400 000 лв., които според доц. Димитров трябва да бъдат осигурени от държавата. Преди време „Св. Екатерина” направила друг подобен проект, раздавайки апаратчета, подобни на холтери на 25 джипита в затънтени райони на страната. Машинките проследявали сърцето 24 часа и позволявали на кардиолозите дистанционно да им поставят диагноза.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg