Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Храненето

Хемороидите опасно свалят хемоглобина

Лили Николаева 23-07-2013
Храненето : Хемороидите опасно свалят хемоглобина - хемороиди, модерен метод, д-р Бисер Петров
Модерните оперативни методи ги ликвидират завинаги

-  Д-р Петров, все повече българи се оплакват от хемороиди. Има ли конкретна причина?

-  Причината не е точно установена. Хемороидите са резултат от слабост на съединителната тъкан. При едни хора се проявява по-рано, при други – по-късно. По принцип всеки човек има хемороидални възли. Тяхната естествена роля е анатомично да предразполагат за по-доброто затваряне на аналния канал. Нормално е да ги има. При някои обаче са толкова големи, че започват да създават проблеми.

Обикновено при жените след раждане проблемът се задълбочава, защото тъканите се променят хормонално, особено съединителната тъкан. Рискови предпоставки са също запекът, както и напредването на възрастта. Това обаче не е задълбително. Има 30-годишни с огромни хемороиди. Това си е генетично обусловено.

-  Има ли връзка между хемороидите и разширените вени?

-  Има. Това е слабост на съединителната тъкан. Някои от хората с варикозни вени, имат изразени хемороиди.

-  Вие нашумяхте с модерния метод за опериране на хемороиди, който използвате Какво представлява той?

-  Основното при него е, че освен прецизното намиране на артериите, които захранват хемороидалните възли, и тяхното лигиране, се прави един шев надолу, който спомага за решаване на проблема с излизането на хемороидите от самия анус, както и с възпалението. Хемороидалните възли се фиксират нагоре в самото черво, което се оказва изключително успешна интервенция. Безспорно предимство е, че е изключително безболезнена в сравнение с конвенционалните методики. Най-важно е, обаче, че разрешава кардинално въпроса с кървенето. То спира, защото прошиваме коректно артерията, след като установим с доплер къде точно минава. Пациенти, които системно са били с 40 хемоглобин заради хемороидално кървене, след такава операция се нормализират и хемоглобинът им минава в нормални граници.

-  Избират ли много пациенти този метод?

-  Пациентите не обичат много да се лекуват хирургично, а и за съжаление идват в много напреднал стадий. Тогава операцията е по-тежка и вместо 24 часа, болничният престой се удължава до 48. Масово хората не си обръщат внимание, чакат да им мине от само себе си, мажат се с какво ли не, включително с мехлеми за виме на крава. Някои не се стряскат дори от факта, че хемоглобинът им заради обилното кървене системно пада под 100 и се налага да им бъде прелята кръв, за да бъдат оперирани. Куриозното е, че много от тези хора са шофьори и е абсурдно да работят с нисък хемоглобин, тъй създават риск от катастрофи. Съгласяват се на операция чак, когато видят, че ножът е опрял до кокала. Кървенето не трябва да се подценява, защото освен симптом на хемороиди може да е и признак на нещо по-сериозно - рак на дебелото черво например.

-  Покрива ли НЗОК операцията?

-  Частично. Пациентът доплаща 1160 лв. за консуматива. THD методът (трансаналната хемороидална деартериализация), който е още по-добър и възможно най-модерния, пък е над 2000 лв. Той наистина е по-недостъпен, но е по-подходящ и щадящ при лечение на вътрешни хемороиди. Манипулацията значително намалява болката и дискомфорта. Продължава 20 минути. При тази технология с помощта на високочувствителен доплер се локализират и лигират (връзват) крайните разклонения на ректалната артерия, които при определени обстоятелства стават причина за появата на хемороиди. Предимството на тези методи е, че хемороидите не се възстановяват.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg