Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Сърдечно-съдови

Свръхтънък чип в тялото следи кръвното и пулса

health.bg 2013-07-25
Сърдечно-съдови : Свръхтънък чип в тялото следи кръвното и пулса - чип, кръвно, сърце, пулс, температура
Модерният чип не пречи на движенията

Екип японски учени разработи свръхтънък чип, който може да бъде имплантиран върху човешкото тяло, за да следи физическото му състояние.

Интегралната схема е под формата на тънко фолио, което е много леко и гъвкаво. Чипът продължава да работи, дори при разтегляне или намачкване. Според изследователите от Токийския университет, автори на разработката, чипът ще може да следи многобройни показатели, като телесна температура, кръвно налягане, движенията на мускулите и пулса.

На базата на чипа може да бъде разработен и тактилен сензор, който ще позволи на хора с увреждания да задействат уреди чрез уста или с други части на тялото си.

„Чипът може да бъде закрепен към всякакви повърхности и той не ограничава движенията на човека, на когото е поставен”, обясни ръководителят на екипа проф.Такао Сомея, чиято разработка беше публикувана в научното списание „Нейчър”.

Дебелината на новия чип е само 2 микрометъра. Той е 30 пъти по-тънък от обикновен лист хартия. Интегралната схема работи и в солена среда, устойчива е на пот и може да бъде имплантирана и вътре в човешкото тяло, уточнява агенцията





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg