Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Сърдечно-съдови

От печата: Оперират сърце в 7 града

health.bg 2013-07-30
Сърдечно-съдови : От печата: Оперират сърце в 7 града - Генчо Начев, здравна стратегия, сърце, кардиохирургия, Николай Габровски
МЗ подготвя нова карта не само на болниците, а и на високотехнологичните дейности в тях

Максимум 7 трябва да бъдат болниците, в които ще се оперира сърце в страната. Това смятат кардиохирурзите у нас, пише в. „Стандарт”, като изтъква, че мнението им е изключително важно, тъй като здравното министерство подготвя нова карта не само на болниците, а и на високотехнологичните дейности в тях съвместно със съответните специалисти.

Идеята за планирането и разпределението е залегнало и в новата здравна стратегия, която пише министерството. На регулация ще подлежат инвазивната кардиология, кардиохирургията, трансплантациите, неврохирургията, изследванията с ПЕТ/СКЕН. Идеята е тези дейности да не прави всяка клиника, която поиска, но и да не бъдат концентрирани на едно място, както е в момента, става ясно още от публикацията.

Кардиохирургия трябва да има във Варна, Плевен, Пловдив, Бургас и две или три в София, казва проф. Генчо Начев - национален консултант по кардиохирургия. Той предлага и 8 критерия, по които да стане разпределението на клиниките.
Според него трите най-добри трябва да работят със здравната каса, а останалите да са на кешов пазар.

„Неравномерно е и разпределението на неврохирургиите в страната. В момента у нас има около 16 центъра, като половината се намират в София”, казва националният консултант доц. Николай Габровски, цитиран от в. „Стандарт”. Точните цифри за броя и разпределението на неврохирургиите ще зависят от финансовите възможности и от обезпечеността с други структури.

Броят на високоспециализираните клиники, от които имаме нужда, през последните години постоянно се увеличава. Само в рамките на последния мандат имаше няколко предложения. При първия здравен министър се определи, че трябват 4 кардиохирургии и 8 инвазивни кардиологии, а при последния - броят им се увеличи съответно на 7 и 38, допълва изданието.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg