Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Сърдечно-съдови

Резките колебания в кръвното вредят на мозъка

„Берлински лекарски вестник” (Berliner Ärzteblatt) 2013-08-06
Сърдечно-съдови : Резките колебания в кръвното вредят на мозъка - артериално налягане, мозъка, деменция, когнитивни способности, анемия
При хората с най-големи отклонения в измерването мозъкът се свивал и се наблюдавало леко кървене в най-малките кръвоносни съдове.

Ако кръвното налягане показва големи различия от едно мерене на друго, това може да намали възможностите на мозъка, съобщава „Берлински лекарски вестник” (Berliner Ärzteblatt). Тези колебания засягат най-вече област в сивото вещество, която отговаря за паметта. Поради това специалистите смятат, че те биха могли да провокират развитието на деменция.

Изводите са направени след проучване при 5461 души на средна възраст 75,3 г. Кръвното им налягане е било измервано в продължение на 3,2 г. през три месеца. В края на периода всички доброволци положили тест за когнитивни способности. При 553 души е направено изследване на мозъка с компютърен томограф.

Тестовете показали, че хората, чието кръвно показало най-големи колебания, се представили най-зле. Те имали лоши резултати при концентрацията, способността да си спомнят, както и при бързината на реакциите. Томографското изследване показало допълнително, че при хората с най-големи колебания в кръвното мозъкът се свивал и се наблюдавало леко кървене в най-малките кръвоносни съдове.

Защо играещото кръвно се отразява толкова зле на мозъка лекарите само могат да предполагат. Те смятат, че по този начин се влошава снабдяването с кръв на мозъка, а оттам и доставката на кислород. Това може да провокира появата на деменция. Наскоро учените установиха, че анемията може да има подобни последствия. Малокръвието означава недостиг на еритроцити – червени кръвни телца, и на хемоглобин. Анемията също може да провокира деменция заради влошеното снабдяване на мозъка с кислород. Особено при по-възрастните хора това може да доведе до измиране на мозъчни клетки. Проучването, което излиза с тези изводи, е проведено от университета на Калифорния. Наблюдавани са 2552 души на средна възраст 76 г., които още нямали признаци на деменция. 392-ма от тях (15,4%) в началото имали анемия. В края на периода за наблюдение 455 (17,8%) развили деменция. Сравнение показало, че анемичните имали с 41% по-голям риск да развият деменция в напреднала възраст.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg