Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Сърдечно-съдови

Учени отгледаха сърце от препрограмирани стволови клетки

health.bg 2013-08-14
Сърдечно-съдови : Учени отгледаха сърце от препрограмирани стволови клетки - изкуствено сърце, стволови клетки, инфаркт,
Сърдечносъдовите проблеми - най-разпространената причина за смъртта на жителите на Земята

Американски биолози за пръв път в света са създали изкуствено сърце от препрограмирани стволови клетки на човек, като са използвали очистено от клетки сърце на мишка като „скелет” за бъдещия орган, съобщи сп. Nature Communications.

По данни на Световната здравна организация проблемите със сърдечносъдовата система са най-разпространената причина за смъртта на жителите на Земята. През 2008 г. например над 17 милиона души са починали от инфаркт или други болести на сърдечносъдовата система, а до 2030 г. броят им може да нарасне до 23 милиона.

Лей Ян от университета на Питсбърг (САЩ) и неговите колеги са направили голяма крачка към намаляване на смъртността от сърдечни болести, като са получили сърце от препрограмирани стволови клетки на човек.

Ключова стъпка към решаването на тази задача е било създаването на специални „заготовки” - MCP-клетки, способни да се превръщат в три ключови тъкани на сърцето - гладки мускули, стени на съдове и в т.нар. кардиомиоцити, основни мускули на органа.

Друг важен компонент на методиката на Лей Ян и неговите колеги е „скелетът” на сърцето, който е направен от стар орган. За целта учените са го обработили с комбинация от химикали, които са унищожили клетките и са оставили само съединяващия ги „скелет”. След това „шаблонът” е бил запълнен с клетки – „ заготовки” и специални препарати, регулиращи техния ръст. За седмица голяма част от тези клетки е проникнала в „шаблона” и се е закрепила за него. След 20 дни даденият „скелет” се е превърнал в пълноценно сърце, пропускащо през себе си кръв и съкращаващо се 40-50 пъти в минута.

Една от следващите задачи на учените е да проверят дали могат да използват тази методика за получаване на част от миокарда на човека, уточнява БТА.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg