Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Сърдечно-съдови

Статините помагат в борбата със стареенето

health.bg 2013-09-02
Сърдечно-съдови : Статините помагат в борбата със стареенето  - статини, стареене, сърце, холестерол, лекарства, диабет, рак
Лекарствата намаляват риска от сърдечносъдови заболявания

Статините - популярните лекарства за понижаване на холестерола, могат да помогнат и за забавяне на човешкото стареене, допринасяйки за по-добро здраве с напредването на възрастта без съпътстващи болести като сърдечносъдови заболявания, диабет и рак, съобщава „Сайънс дейли”, позовавайки се на резултатите от италианско изследване.

Авторите на проучването от университета на Неапол са установили, че статините възпрепятстват скъсяването на теломерите - крайните участъци на хромозомите. Те са важни за генетичната стабилност на клетката и действат като ДНК часовник,
който отчита нейната възраст. Когато теломерите станат твърде къси, клетката спира да се дели и умира. Скъсяването на хромозомните окончания е признак на ускорено стареене и се свързва с редица заболявания.

Постижението на италианските учени открива път към използването на статините или техни производни като терапия срещу стареенето.

„Ползата от статините е, че намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и като цяло са безопасни за повечето хора. Лошото е, че употребата им е свързана със странични ефекти. Но ако се потвърди, че те забавят самото стареене, а не само симптомите му, това ще означава, че статините са много по-мощни лекарства, отколкото ги смятаме”, обясняват изследователите, цитирани от БТА.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg