Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Сърдечно-съдови

Кардиолози искат дефибрилатори в молове, гари и летища

health.bg 2013-09-23
Сърдечно-съдови : Кардиолози искат дефибрилатори в молове, гари и летища - инфаркт, инсулт, дефибрилатори, доц. Иво Петров, сърце,
50 000 българи получават инсулт годишно, инфаркт покосява 15 000

Да бъдат сложени дефибрилатори на оживени обществени места като молове, училища, авто-, жп и аерогари, метро, стадиони и др., предлага председателят на Дружеството на кардиолозите в България доц. Иво Петров.

Животоспасяващите машинки може да се използват в случай, че има пострадал с внезапна сърдечна смърт, инфаркт или тежки ритъмни нарушения, обяснява доц. Петров, цитиран от в. „Преса”. Така годишно ще бъде спасен животът на 1000 души.

Засега лекарите не искат пари от държавата. „Един дефибрилатор струва 3000 евро, като на първо време ще са ни необходими 100. Вече сме преговаряли с фармацевтични компании и фирми за медицинска апаратура, които са готови да ни помогнат да ги купим. Това, което искаме от институциите, е спешно да променят закона за здравето, за да може не само лекарите да правят дефибрилация”, заявява пред всекидневника доц. Петров.

Животоспасяващата манипулация може да се извършва и от пожарникари, полицаи, медицински сестри и фелдшери. Обучението им нямало да струва нищо. Така, ако човек внезапно се срине, докато пазарува в мола или чака полет на летището, може да му се помогне в рамките на секунди. Дефибрилаторите са автоматични. Необходимо е само да се поставят лопатките върху гърдите на пострадалия и апаратът сам прави кардиограма, която показва има ли инфаркт или камерно мъждене. Ако е така, дефибрилаторът автоматично пуска необходимите импулси, обяснява доц. Петров.

У нас 60-70% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечносъдови заболявания. Това прави около 70 000 починали всяка година. През 2012 г. 50 783 българи са получили инсулт, като смъртните случаи са 7535, 15 000 души са били покосени от инфаркт, а 6000 са починали. През миналата година случаите на инсулт сред млади хора до 35 г. са близо 200, а на инфаркт - 2000.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg