Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Урологични

Трите големи болести на простатата

Д-р Васил Василев* 09-10-2013
Урологични : Трите големи болести на простатата - простата, ДПХ, рак на простатата, простатит, д-р Васил Василев
Мъжете се страхуват, че проблемите с уринирането се дължат на рак и затова отлагат прегледа.

Все още темата за простатата е табу, заобиколена от страхове и грешни представи, което кара мъжете да се консултират с уролог или рядко, или много късно. Това е така, защото много често простата се възприема като символ на мъжествеността и всеки проблем свързан с нея се преживява като отклонение от младостта, съблазняването и сексуалността. Почти винаги, възрастните мъже смятат, че проблемите свързани с уринирането, задължително се дължат на рак на простатата, като съответно единственото лечение е отстраняване на жлезата, което води до края на сексуалната им “кариера”. Тези грешни представи до голяма степен обясняват страха на мъжете от консултация и преглед на простатата.

В тази връзка, считаме че е изключително важно един мъж да е запознат с трите големи болести най-често засягащи простатата, защото “закъснението” при диагностиката им може да бъде опасно, а понякога дори трагично, което е жалко след като разполагаме с ефективно медикаментозно и хирургично лечение, при условие че бъдат открити навреме.

Доброкачествено увеличение на простатата

Около 50-75 % от мъжете над 50 години са засегнати от т.нар. доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ). Това е доброкачествено състояние (различно от рак), което има бавно развитие, като симптомите постепенно (с години) стават все по осезаеми:

  • слаба струя при уриниране, понякога дори изтичаща на капки
  • чувство за недоизпразване на пикочния мехур
  • усилия и напъване при уриниране
  • често уриниране, особено нощем
  • неочаквани и непреодолими позиви за уриниране
  • неволно изпускане на урина

Диагностицирането на увеличената простата се извършва чрез разговор с пациента, ехография, ректално туширане, изследване на “туморен маркер” – PSA, урина и др. Лечението съответно е медикаментозно и хирургично и е индивидуално при всеки пациент, като засягане на сексуалността би могло да има след операция на простатата, когато има риск от т.нар. ретроградна еякулация, която засяга само опладителната способност на мъжа, но не и възможността от извърши полов акт.

Простатит

Простатитът може да засегне мъжете от всички възрасти, но е най-чест между мъже на 30-40 години. Острият постатит, обикновено е следствие на бактериална инфекция и се проявява с проблеми при уринирането, като при тежките форми, може да има и силна болка, висока температура и общо неразрположение на пациента. Хроничният простатит е сериозна инфекция на простатата, най-често следствие на недоизлекуван или рецидивиращ остър простатит. Симптомите му могат да са много разнообразни – тъпи болки в таза, ирадииращи към ануса, тестисисте или вътрешната част на бедрата, проблеми с ерекцията, парене и болка при уриниране и еякулация и др. Доказването на простатита най-често е микробиологично – изследване на стерилна урина и еякулат, където се изолира причинителя – най-често E.Coli и E. Faecalis. Лечението е основно антибактериално, чрез прием на антибиотици, като нелекувания простатит може да доведе до усложнения, най-често засягащи оплодителната способност и качествата на спермата.

Рак на простатата

Ракът на простатата е най-честото раково заболяване при мъжете. При него е характерно бавното развитие, в продължение на години, най-често без никакви спицифични оплаквания, като сиптомите (ако ги има) много наподобяват тези на доброкачествената простатана хиперплазия, т.е. проблеми с уринирането. Това е причината при всички мъже с увеличена простата задължително да се изключи съмнение за рак, тъй като той може да е наличен и дори и при липса на оплаквания или замаскиран от симптомите на ДПХ. Това може да стане единствено чрез ежегодни прегледи от уролог за мъжене над 50 г., включващи ректално туширане, изследване на PSA и ехография.

Пълното излекуване на рака на простатата е възможно само в началните стадии, когато и опциите за лечение са много – медикаментозно, хормонално, лъчелечение и хирургично, като дори е възможно запазване на еректилната функция и възможността за извъшванен на полов акт. Вече в напредналите стадии, лечението е само поддържащо (палиативно), което цели да забави увеличаването и разпространението на заболяването и облекчаване на състоянието. В резюме ще кажем, че болестите на простата са лечими, при условие че са диагностицирани навреме, като страхът от нарушения в сексуалната функция при лечението им е напълно неоправдан. В същото време, прегледа на простатата в никакъв случай не е нито страшен, нито болезнен и може да бъде само полезен.

 * Д-р Васил Василев - www.Urology.bg www.Urolog.bg

е-mail: Dr.Vassilev@urology.bg

Към профила на д-р Василев в CredoWeb

 

 

 

 

 

 
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg