Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Урологични

Много течности срещу урологичните инфекции

health.bg 23-10-2008
Урологични : Много течности срещу урологичните инфекции - бъбреци, пикучни пътища, урина, Славчо Кънчев, уролог,
Урологичните инфекции засягат еднакво всички възрастови групи. Причините са две: механични – камъни в бъбреците и в пикочните пътища, стеснение на пикочните пътища, и нарушения в нормалното функциониране на част от отделителната система.Възникват условия за утаяване на урината в дадена част на отделителната система, в резултат на което тя се самоинфектира. Макар и в малък процент, уроинфекция може да възникне след поставяне на катетри и стендове. Това каза урологът доц. д-р Славчо Кънчев в интервю на Тони Маринова.

Урологичните инфекции засягат еднакво всички възрастови групи. Причините са две: механични – камъни в бъбреците и в пикочните пътища, стеснение на пикочните пътища, и нарушения в нормалното функциониране на част от отделителната система. Възникват условия за утаяване на урината в дадена част на отделителната система, в резултат на което тя се самоинфектира. Макар и в малък процент, уроинфекция може да възникне след поставяне на катетри и стендове.

Това каза урологът доц. д-р Славчо Кънчев в интервю на Тони Маринова.

Кои хора най-често са засегнати от този вид инфекции?

Най-често се засягат децата с вродени аномалии на отделителната система, пациенти с увеличена простатна жлеза, с камъни в бъбреците или в уретрите. От урологични инфекции често страдат и жените, защото анатомията на долните пикочни пътища при тях е доста по-специфична от тази при мъжете. Например късата уретра, освен това при жените се добавят и хормоналните смущения, което довежда до възникването на инфекциите при тях.

А при бременните?

При бременните жени уроинфекциите може да възникнат тогава, когато се наруши нормалното отделяне на урината. Развитието на бременността води до хормонална пренастройка на целия организъм. Но понякога самият плод притиска уретерите.

Има ли специфични симптоми?

Започва с често, болезнено уриниране, кръв в урината, от единични капки кръв до съсиреци, уриниране на малки порции, невъзможност да се изпразни пикочният мехур докрай, което затруднява качеството на живот.

Колко често трябва да се ходи профилактично на уролог и след каква възраст?

Бих препоръчал на мъжете над 50 години да посещават уролог поне два пъти в годината, особено във връзка с профилактиката на рака на простатната жлеза.

А какво бихте посъветвали хората, за да имат добре функционираща отделителна система?

Всеки да наблюдава колко пъти уринира. Приемът на течности е задължителен, поне литър и половина на ден.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg