Антиейджинг - Храненето
Екологичните продукти удължават живота
health.bg
Архив 2009г.
Да бъдеш здрав и щастлив – това е мотото на съвременния човек. ХХІ век вкара и ново понятие в речника ни – антиейджинг. Естествено, един от петте стълба на дълголетието е храненето. Не какво да е, а природосъобразното и екологично чисто. То може да бъде обезпечено само от развитието на биологичното (органично) земеделие и производство, основани на следните принципи: Действително, изискванията не са малко, но не са и нищо ново. Така са се отглеждали растения и животни векове наред. Проблемът е, че екологичното земеделие е по-трудоемко и повишава себестойността на произведената продукция. Задължително се започва с т. нар. „преходен период”. Той продължава 2-3 години, необходими на земята да се освободи и възстанови от синтетичните вещества, с които е била обработвана.
През този период производителите трябва да работят без печалба. Употребата на органични торове и липсата на стимуланти намаляват добива. Естествено, цените на биопродуктите са по-високи. Въпреки това привържениците на биохраните се увеличават. Основното предимство на екологичната продукция е, че тя е по-полезна. Неотдавна британски учени установиха, че органичните храни, включително месото и рибата, удължават живота на човека. За първи път експертите от Нюкясъл доказаха, че екологично чистите плодове и зеленчуци съдържат 40% повече витамини и минерали в сравнение с отглежданите по досегашния начин. А в органичното мляко има 80% повече антиоксиданти. Според британските учени биохраните съхраняват здравето на човека и на първо място неговата сърдечно-съдова система. Неслучайно търсенето на органични продукти във Великобритания всяка година се увеличава с 25% независимо от по-високата им цена в сравнение с обикновените продукти. Според законодателството ни биологичното производство се означава чрез надписите „биологичен”, „екологичен”, „органичен” или съкратените варианти „био” и „еко”. Основното изискване за поставяне на тези означения е продуктът действително да е произведен по биологичен начин, което се доказва със сертификат. Предлагането засега е силно ограничено – на пазара има екохрани като билки, мед, домати, краставици, кисело мляко, хляб, сирене и кашкавал, но все още липсват органичните месни продукти, защото малко се инвестира в животновъдството. Биопродукти могат да бъдат намерени тук-там на щандовете на някои от големите супермеракети, но в твърде малки количества и скромен асортимент. България изнася органични продукти главно за Германия, биомед – за Швейцария, билки и подправки – за Холандия и САЩ, розово масло – за Франция и Холандия. Добрата новина е, че пазарната ниша, която се отвори с производството на биопродуктите, идеално се вписва във възможностите на нашата страна. Екологичното земеделие е по силите на малки и средни фермери, каквито са преобладаващата част от българските производители. Проблем ще бъде спечелването на доверието. Ще се наложи да убеждават партньори и потребители, че продукцията, която предлагат, действително е екологично чиста. А това е доста бавен процес, през който не са минали окончателно дори и държавите с най-развито биоземеделие. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |