Антиейджинг - Храненето
Незаменимият зехтин
Проф. д-р Маркус Метка, Томас Валкенщайнер
Архив 2009г.
Зехтинът има уникалното действие да предизвиква намалението на вредния LDL-холестерол и същевременно да увеличава стойностите на ценния HDL-холестерол.Маслиновото дърво е познато на човечеството от над 5000 г., то е едно от най-древните растения. Още от библейски времена маслината е символ на благополучие и мир. И Хилдегард от Бинген още през 12 в. препоръчвал зехтина за различни оплаквания. Императрица Сиси също знаела за антиейджинг свойствата на зехтина, който правел кожата опъната и еластична. Тя правела баните си със зехтин и освен това пиела по един литър козе мляко на ден. Родината на маслината е Средиземноморието. Затова хората, които живеят в този район и консумират голямо количество зехтин, имат дълъг живот. В Гърция употребата на зехтин на глава от населението за година е над 20 л, в Италия и Испания - над 10 л. В Германия и Австрия тази консумация е доста по-ниска, по-малко от един литър. За да може да се запази оптимално качество на зехтина, времето между беритбата и пресоването на маслините не трябва да е повече от един час. Те трябва да се берат много внимателно, защото всяко окисляване при нараняване може да навреди на качеството на зехтина. Най-добрият вид зехтин е т.нар. екстра върджин, който за разлика от рафинирания не се променя и е добит чрез механични методи при 27° C. Преработката на набраните маслини, които са в периода на промяна на цвета си, се извършва в продължение на четири часа. Цялата процедура се изпълнява при липса на кислород, за да се избегне окисляване. Решаващото при този метод е да бъдат премахнати костилките преди пресоването на маслините. Това не е нова мода, а скъпо струващ метод, който е бил използван още в античността поради трайността на зехтина, произведен по този начин. Зехтинът има уникалното действие да предизвиква намалението на вредния LDL-холестерол и същевременно да увеличава стойностите на ценния HDL-холестерол. Освен това действа стимулиращо на паметта. Нови изследвания показват, че мастните киселини в зехтина могат да редуцират активността на гена, предизвикващ рак на гърдата. В зехтина се съдържат 100% специфичните противовъзпалителни СОХ-2-инхибитори, което обяснява неговото обезболявощо действие. Създаването на такива инхибитори без странични действия от фармацевтичната индустрия би било важен пробив в борбата срещу болката, както и голяма научна сензация. Откъси от книгата „Сготви си така, че да се подмладиш” бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |