Антиейджинг - Храненето
Соята – месото без кости
Проф. д-р Маркус Метка, Томас Валкенщайнер
Архив 2009г.
Изофлавоните, които структурно са близки до естрогените, правят соевите зърна антиейджинг-звезда, тъй като хормоните са основен ключ към вечната младост.
Произходът му е от югоизточна Азия и е култивирано преди 5000 години в Китай. Тамошните лечители го нарекли „месо без кости”. Ако се заменят 15 г животински мазнини – две парчета салам, с 15 г соев белтък, храненето би се подобрило значително. За да може обаче антиейджинг ефектът на соята да е добър, трябва ежедневно да се пие по една чаша соево мляко или да се консумира порция соеви продукти. На зърненото растение се дължи и фактът, че жените на Изток в сравнение с тези на Запад, значително по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания, имат по-висока костна плътност и за тях постменструалният синдром е непознат. Определящо е храненето в Азия, което по традиция е богато на соя. Изофлавоните наподобяват изключително много образуващите се в тялото естрогени, затова са известни като фитоестрогени: те имат роля за по-голямото задържане на вода в кожата и за образуването на съединителна тъкан. Хранителните продукти, които се правят от цели соеви зърна са по-ценни от онези, които са приготвят от соеви частици. Чрез пресиране се произвежда соевото олио, а от остатъка след пресиране се получава тофу и мисо – основите на азиатската кухня. Един от любимите продукти от соевите растения са соевите кълнове, които имат най-добър вкус, когато са отлежали от 4 до 6 дни. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |