Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Храненето

Как соята пази от рак

Иво Инджов Архив 2009г.
Нито една друга култура не предоставя толкова много ценен протеин за човека.

Много ученит обясняват големия бум на рак на гърдата в индустриалните страни с хормонални влияния от околната среда. Тези въздействия попадат в човешките клетки и започват да променят деленето им, което може да доведе до злокачествени заболявания.
Здравето ни е застрашено от двете рискови групи – на оксидативния и възпалителния стрес. Първата се причинява от външни условия, от храната, консумацията на алкохол, никотин, сладкиши и тестени изделия, месо и колбаси. Инфламаторният стрес е свързан с различни възпаления.

Последствията често са сърдечен инфаркт, удар, рак и Алцхаймер. В крайна сметка организмът се изтощава и отслабва от дългогодишните незабелязани имунни борби.

Тайната на изофлавоните

От такива опасности предпазват растителните хормони. Според много специалисти, те предотвратяват израждането на клетката и са надеждна защита срещу рак. Изследвания показват, че в основата на тази отбрана е веществото генистеин, за което ще стане въпрос и по-надолу. То действа като своеобразен “пазач”, който не пропуска вредните химични влияния да проникнат от външната среда в организма.

Най-добре проучените вторични вещества, придобити от растения, са изофлавоните. Те са наричани често фитоестрогени, тъй като много наподобяват структурата на женския хормон естроген. Изофлавоните се срещат в цветовете, листата или плодовете и предпазват растението най-вече от свободни радикали, които увреждат клетката.

Съдържат се най-често в соята и червената детелина. Фитоестрогените в детелината са с най-добро действие, защото много наподобяват хормоните в човешкото тяло. Те се приемат с храната и могат лесно да се усвояват от организма.

Соевите зърна съдържат главно два изофлавона: генистеин и дайдзеин, и много малка част глицитеин. Целите соеви зърна и неферментиралите соеви хранителни вещества са богати предимно на изофлавони в гликозирана форма, т.е. свързани са с една молекула глюкоза. Ферментирали соеви продукти съдържат в повечето случаи аглукони, които са изофлавони, но без глюкозен остатък.

Високото съдържание на естроген в серума е една от главните причини за развитие на рак на гърдата. Изофлавонът генистеин предотвратява растежа на тумора. Позитивното действие на генистеина се базира на неговото антиестрогенно действие.

В азиатските страни смъртността от рак на гърдата е 10 пъти по-ниска, а тази от рак на простата 30 пъти по-ниска в сравнение с тази в САЩ. Но действието на изофлавоните е не само профилактично, те повлияват и вече появили се тумори.

Растителен белтък

Според проучвания повечето консуматори предпочитат храни, които имат здравословни предимства. В Европа около 30 млн. са опитали соевите продукти. Около 25 % от европейското население над 15 годишна възраст консумира соя поради нейното здравословно влияние.

Соевите продукти предлагат перфектна, ненатоварваща алтернатива и за хората, които имат непоносимост към мляко и млечни изделия.
Благодарение на растителните си протеини и по-големия брой ненаситени мастни киселини тези храни осигуряват достатъчно количество изофлавони. Нито една друга култура не предоставя толкова много ценен протеин за човека.

При това е много лесно да включите соята в менюто си. Денят започва най-добре със соева напитка, било то прибавена към кафе или в мюсли. Доста кулинари откриват приложението на вкусната соя в модерната кухня.

Който иска да приема достатъчно фитоестрогени за ден, трябва да консумира 300 г соев йогурт и 500 мл соево мляко или 300 г тофу (соево сирене) дневно. Балансираното хранене, включващо приема на соя, има ред предимства. Ето някои от тях:

Климактериум: позитивен аспект от действието на фитохормона изофлавон е успокояване на различни оплаквания.
Обмяна на веществата: соята помага на ензимите в тялото да премахнат токсините (противовъзпалително действие).
Сърдечно-съдова система: соята съдържа малко мазнини и не съдържа холестерол, затова повлиява позитивно на мастната обмяна. Освен това фитохормоните предпазват жените от сърдечносъдови заболявания.
Рак: доказано е профилактично действие срещу рак на гърдата и простатата. Освен това фитохормоните оказват влияние и върху скоро появили се тумори.
Остеопороза: 60 до 100 мг изофлавони дневно подобряват костната плътност. 



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg