Антиейджинг - Храненето
Неизвестното за холестерола
health.bg
17-09-2009
![]() Оказва се, че има още една разновидност на това вещество, която е особено опасна за сърцето, кръвоносните съдове и за здравето на целия организъм. В него те доказват, че той образува по-бързо и повече плаки в кръвоносните съдове. Учените представиха заключенията си във Вашингтон на конгрес на Американската асоциация на химиците. Защо пред химиците? Не е случайно, защото проблемът е свързан и с тяхната сфера... От много години усилията на медиците са фокусирани върху обикновения холестерол. Те обаче не изучават достатъчно активно неговата окислена форма, въпреки съществуващите подозрения, че тя е особено опасна. В хранителната промишленост вместо скъпото масло те се добавят в хляба, сладкарските изделия, полуфабрикатите, сладоледа и на практика във всички продукти, в които се използват мазнини. Ако на етикета има надпис “частично хидратирани масла”, значи продуктът, който купувате, съдържа значителна доза трансмазнини. Десетилетия наред вредата от тези мазнини беше игнорирана, а лекарите дори препоръчваха маргарина като полезен продукт. Преди десетина години всички в един глас започнаха да критикуват трансмазнините. Сега те практически са отречени. И трансмазнините и оксихолистеринът са ключови съставки в хранителната промишленост. Те придават на продуктите естетически вид и приятна консистенция. Премахването им от употреба би донесло огромни финансови загуби. Когато млякото се преработва в прах, в него се образува много оксихолестерин. Яйчният прах , добавян към много продукти, също е богат на окислен холестерин. Месата и птиците почти не съдържат оксихолестерин, ако се варят и задушават. Между другото, процесът на окисляване може да се спре, ако при готвенето към ястието се прибавят антиоксиданти – треви, подправки, сосове с вино и бира. Тук е мястото отново до напомним за продуктите-антиоксиданти – плодове, зеленчуци, орехи, чай, червено вино и продуктите, които препятстват натрупването на холестерин в червата. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |