Здравето от А до Я - Туберкулоза
Храненето при туберкулоза
health.bg
13-04-2010
Диетата при болни от туберкулоза е насочена главно към повишаване на защитните сили на организма. - Всекидневна употреба на не по-малко от 100 г белтъчини, като не по-малко от половината трябва да бъдат животински – месо, извара, мляко, яйца, сирене. - Намален прием на въглехидрати. Пределно допустимата норма, заедно с хляба, е 450 г. - Не по-малко от 120 г мазнини дневно. Една трета от това количество трябва да е от растителен произход. - Повишен прием на витамини: витамин А – 5 мг, С – 200 мг, В1 – до 5 мг. - Течностите трябва да бъдат не повече от един литър на денонощие. - Болните трябва да се хранят на 2,5 – 3 часа на малки порции. - Колбаси с гарантирано добро качество. - Всички млечни продукти. - Масло. Лесноусвояеми мазнини, богати на витамин А. - Яйца – не повече от две на ден. - Нетлъсти месни продукти. - Нетлъста риба. - Хайвер, пастет от черен дроб. - Овесени ядки. -Плодове и зеленчуци. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |