Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Травми

Какво да правим при счупване или натъртване?

Доц. д-р Пламен Кинов, Клиника по ортопедия и травматология, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” 14-03-2011
Травми : Какво да правим при счупване или натъртване? - травма, кости, стави, лед, оток,
Не само карането на ски или разходките в планината са рискови за остри увреждания на опорно-двигателния апарат.

Заледяванията през студените зимни дни също крият сериозна опасност и водят до драстично увеличаване на травмите и счупванията. Травмите обаче могат да бъдат избегнати при разумно поведение.

За предпазване от падане и по-сериозно нараняване е необходимо да се спазват няколко прости съвета. При влошено общо здраве, недобро зрение, нарушена координация, ако има сериозна причина да излизате навън, използвайте помощно средство – бастун или патерица.

Ако все пак се стигне до травма, в по-леките случаи, когато се отнася за натъртване, може да намалите отока чрез охлаждане. За целта поставете кубчета лед в найлонов плик или влажна хавлиена кърпа и наложете травмираната област за 20-30 минути на всеки 2 часа през първите 24-48 часа след травмата.

Традиционните обезболяващи също допринасят за намаляване на болката и отока. Спазвайте режим на покой и избягвайте движение в следващите 48-72 часа, евентуално използвайте патерици. Еластичните и компресивни превръзки трябва да са плътни и удобни. Избягвайте прекомерното стягане.

Повдигането на травмирания крайник на подходяща възглавница позволява на отока да спадне. Избягвайте продължително висене надолу на крайника. За да намалите увреждането през първите 72 часа, избягвайте локалното затопляне, употребата на алкохол, извършването на физически упражнения и масажите. Всички те могат да доведат до увеличаване на кървенето и отока.

При съмнение за счупване
Навременната и подходяща първа помощ е от голямо значение за добрия краен резултат при лечение на счупена кост. Основен признак на счупването са болката и загубата на функция в съответната част от крайника. Често пострадалият е чул или усетил как се е счупила костта, освен това кракът или ръката са в неестествено положение, нарушава се формата и дължината в сравнение със здравия крайник.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg