Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Травми

Любимият сезон на травмите

health.bg 18-01-2012
Травми : Любимият сезон на травмите - здраве, Неокс, травма, студ, лед, кости, стави
Всяка година през зимата се повтаря една и съща картина – още след първите минусови температури, съчетани с валежи, спешните отделения на болниците се напълват с контузени пациенти.

Повечето търсят вината за травмата си в недобре почистените от леда тротоари, но всъщност причините са комплексни. Добрите улични условия са важни, но още по-важно е с какви обувки излизаме навън, в каква степен внимаваме, доколко сме запознати как да падаме, когато това е неизбежно.

И още – успяваме ли да убедим възрастните си роднини, че ледените дни не са подходящи за пълнене на минерална вода, посещение на приятели или пазаруване. Защото точно хората над 65 години са най-пострадалите от зимните условия. Причините за това са многобройни. На първо място е остеопорозата, за която мнозина дори и не подозират. Следват влошените рефлекси и отслабналата мускулна сила на долните крайници, намаленото зрение, колебанията в кръвното налягане. Затова трябва с много търпение да убеждаваме роднини и приятели от третата възраст да отложат разходките за по-добро време.

Независимо от възрастта, при неподходящи условия трябва задължително да излизаме с дебели обувки с дълбоки грайфери. Забравете за гладките подметки и високите токчета. Добра работа вършат обикновените медицински лепенки, фиксирани под формата на буквата „Х” върху долната страна на подметката. Те увеличават сцеплението с повърхността.

По-възрастните, които нямат модни скрупули, могат спокойно да обуят върху ботите стари мъжки чорапи, които имат ефект, подобен на веригите при автомобилите. При заледени улици не гонете превозни средства на спирката и се откажете да се изкачвате или слизате по стълби, които не са почистени, особено ако няма стабилен парапет. Ходенето по заледена повърхност трябва да става с малки крачки, а ръцете да са свободни от багаж.

При падане най-честата грешка е инстинктивното подпиране с цяла длан на земята. Така подлагаме китката на огромно напрежение, което понякога двете съставящи я кости не издържат. По-добре е, залитайки, да паднем леко свити и настрани. Така намаляваме опасността от сериозни травми. Освен китките много честа жертва стават лактите, глезените, коленете и тазобедрените стави.     

Когато се стигне до травма, в по-леките случаи - натъртване и навяхване -  може чрез охлаждане да намалите отока, причинен от разкъсването на малки кръвоносни съдове. За целта поставете кубчета лед в найлонов плик и наложете травмираната област за 20-30 минути на всеки 2 часа през първите 24-48 часа след травмата. Не оставяйте леда върху травмираната област, докато спите. Спазвайте режим на покой и избягвайте движение в следващите 48-72 часа, евентуално използвайте патерици. Еластичните и компресивни превръзки трябва да са плътни и удобни. Избягвайте прекомерното стягане.

Повдигането на травмирания крайник на подходяща възглавница позволява на отока да спадне. Не дръжте продължително време крайника надолу. За да намалите увреждането, през първите 72 часа не загрявайте травмираната област, не пийте алкохол и не правете физически упражнения. След това има доказани локални средства, които подпомагат по-бързото възстановяване.

Такива са препаратите от серията „Неокс” – олио, крем и капсули, които съдържат изцяло природни продукти. Те намаляват болката, отока и сковаността, без да имат страничните ефекти на нестероидните противовъзпалителни лекарства. „Неокс” може да се използва за разтриване на крайниците и без травма, за да се подготви мускулатурата преди по-сериозни усилия.

При падане е важно човек правилно да прецени кога да си отиде у дома и кога да се обърне към лекар. Силните болки и невъзможността да се стъпи на крака или да се движи ръката трябва да ни насочат към снимка и преглед.

При съмнение за счупване навременната и адекватна първа помощ е от голямо значение за добрия краен резултат от лечението. Основен признак на счупването е болката и загубата на функция в съответната част от крайника. Често пострадалият е чул или усетил как се е счупила костта, освен това кракът или ръката са в неестествено положение, нарушава се формата и дължината в сравнение със здравия крайник.

Наблюдава се оток на засегнатата зона, тя е с променен цвят, може да е налице ненормална подвижност, а често и стържене. В такива случаи не се опитвайте сами да откриете дали има счупване. При съмнение - действайте като че ли го има! Важно правило е да не се прави опит за наместване или раздвижване на счупените кости. Засегнатият крайник трябва незабавно да се обездвижи със специализирани или подръчни материали – шиниране или превързване. Основен принцип е обездвижването на две съседни стави.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg