Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Храненето

Как да извлечем максимална полза от плодовете и зеленчуците?

health.bg 07-04-2011
Храненето : Как да извлечем максимална полза от плодовете и зеленчуците? - здраве, хранене, мазнини, антиоксиданти,
Пресните плодове и зеленчуци са богати на витамини, минерали и фитохимикали, но дали организмът ни получава тези полезни вещества зависи от начина, по който ги третираме по пътя от магазина до стомаха ни.

Ето някои съвети за извличане на оптималната полза за организма от плодовете и зеленчуците:

Пресни или замразени
Пресните плодове и зеленчуци имат по-добър вкус и повече хранителни стойности от замразените и консервираните, но те имат предимство само, когато са узрели и прясно набрани. За да не се развалят по време на транспорта и складирането, много от плодовете и зеленчуците, които се предлагат в търговската мрежа, са обрани преди да узреят напълно, а те са най-полезни тогава.

Няколко дни след беритбата плодовете и зеленчуците започват да губят от хранителните си свойства. Колкото по-дълго престояват в транспортното средство, в супермаркета и в хладилника ви, толкова по-малко хранителни вещества ще останат в тях.

От друга страна, плодовете и зеленчуците, които ще бъдат замразени се обират, когато узреят и се замразяват веднага. Този процес унищожава някои вещества, но запазва повечето от тях до 12 месеца. Така че в някои случаи замразените плодове и зеленчуци съдържат повече витамини и минерали.

Съвет: За да запазите съдържащия се в зеленчуците витамин С, не ги размразявайте преди готвене, а ги слагайте на огъня директно от фризера.

Купувайте сезонни и местни плодове и зеленчуци като ги консумирате в рамките на няколко дни.

За и против микровълновата печка
Според някои изследвания при приготвянето на храна в микровълнова печка се унищожават хранителните качества на продуктите. Други изследвания пък твърдят, че това става при всякакъв вид готвене и подчертават, че запазването на полезните вещества в плодовете и зеленчуците зависи от количеството вода, в което се приготвят. Правилото е: колкото по-малко вода, толкова по-добре.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg