Антиейджинг - Храненето
Въпроси и отговори за безопасността на аспартама
health.bg
19-04-2011
![]() Защо бяха повдигнати въпросите за безопасността на аспартама в миналото? Преди разрешението за употреба и след въвеждането му в хранителната индустрия, безопасността на аспартама предизвика силен интерес и дискусии. Актуални са предимно опасенията относно някои от ранните експериментални изследвания върху животни, използвани за оценка на безопасността му. Множество национални и международни регулаторни и консултативни органи са участвали в дискусията и анализа на проучванията. Всички те в крайна сметка заключават, че научните доказателства са достатъчни, за да се потвърди, че аспартамът е безопасен за консумация от човека. Защо отново се повдигат въпроси за аспартама? През 2010 г. бяха проведени две проучвания за възможните рискове за здравето, свързани с консумацията на изкуствените подсладители, а именно изследване за канцерогенност при мишки, изложени на действието на аспартама чрез фуражи, проведено от Европейската фондация “Рамазини” и епидемиологично проучване за връзката между приема на изкуствено подсладени безалкохолни напитки и случаите на преждевременно раждане. EFSA заключи, че двете проучвания не дават основание да се преразгледат предишните оценки за безопасността на аспартам или други подсладители, разрешени понастоящем в ЕС. Проучванията са били анализирани от EFSA в сътрудничество с френската агенция по храните, околна среда и здравословна работна среда. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |