Антиейджинг - Храненето
Въпроси и отговори за безопасността на аспартама
health.bg
19-04-2011
![]() Как се приема аспартамът от тялото? След поглъщане аспартамът се разгражда в червата на трите си съставни части: аспарагинова киселина, фенилаланин и метанол. Всички тези вещества се приемат нормално от организма. Аспартамът не попада в кръвообращението и не се натрупва в организма. Трите съставки, до които се разпада аспартамът, присъстват и в други храни, и се усвояват от организма по същия начин, както ако са получени от обикновени храни. Например, обезмасленото мляко осигурява около шест пъти по-повече фенилаланин и 13 пъти повече аспарагинова киселина в сравнение с еквивалентна стойност на диетична напитка, подсладена само с аспартам. Кой регулира използването на аспартам в рамките на ЕС? Каква е ролята на EFSA? Ролята на EFSA е да предоставя независими научни сведения по въпроси за управлението на риска, безопасността на храните и фуражите, както и оповестяване на становищата на публично ниво. В този контекст EFSA и научните й панели са ангажирани с извършването на оценка на безопасността и преглед на новите проучвания като това на Европейската фондация “Рамазини”, например. Органът нито разрешава, нито забранява използването на вещества в храните. Отговорност за тази дейност имат мениджърите за управлението на риска в Европейската комисия, Европейския парламент и държавите-членки, които я определят и приемат мерки, както и когато е необходимо, предвид научните данни и други съображения. --------------------------------------- Източник: www.efsa.europa.eu бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |