Антиейджинг - Храненето
Списък с продукти, които трябва да присъстват в чинията
health.bg
22-06-2011
![]() Затова учени от Великобритания публикуваха списък с продукти, които непременно трябва да присъстват в чинията ни. 1. Домати. Според съставения от специалистите рейтинг първото място принадлежи на доматите. В тях се съдържа огромно количество антиоксиданти, ликопен и витамин С, които помагат на сърдечно-съдовата система и са много добра профилактика срещу някои форми на рак. В доматите освен това има много целулоза и калий. Сокът от този зеленчук понижава кръвното налягане, полезен е при хипертония и глаукома. Ликопенът най-добре се усвоява от организма, когато е в комбинация с растителни мазнини. Доматите са много полезни и след термична обработка – при задушаване или печене лечебните им свойства се увеличават. 2. Овесена каша. Тя съдържа натурални антиоксиданти – вещества, повишаващи съпротивителните сили на организма към различни инфекции и негативни въздействия на околната среда. Овесът е източник на незаменимата аминокиселина метионин, както и на магнезий и желязо. В овесената каша има много протеини и целулоза, които подобряват всички обменни процеси, помагат на растежа и развитието на мускулната тъкан. Високо е съдържанието и на фосфор и калций, необходими за костната система. Овесената каша оказва противовъзпалително действие на стомашната лигавица, почиства стомашно-чревния тракт от отровите, предотвратявайки по този начин развитието на гастрит и язва. Овесената каша е богата на витамините от групата В, които са полезни за кожата и предпазват от дерматити. Ако всекидневно употребявате около 30 г овесена каша, може да понижите кръвното си налягане с 5-10 единици. 3. Киви. Съдържа витамините А, С и Е. В семената на този плод има мастни киселини омега-3, които са изключително полезни за поддържане на еластичността на ставите. Кивито действа особено благоприятно на хора с артрит и артроза. Един плод на ден покрива денонощната нужда на организма от витамин С, който укрепва имунната система, кръвоносните съдове, повишава съпротивителните сили на организма срещу всякакви инфекции, помага му да се бори със стреса. Освен това кивито съдържа много магнезий, минерални соли (калий) и целулоза, които извеждат холестерина от организма и нормализират храносмилането. 4. Тъмно грозде. Общоукрепващо и тонизиращо средство. В гроздето се съдържат плодова захар, целулоза, органични киселини, аскорбинова киселина, витамин В, пектин, микроелементи, ферменти. Плодът оказва положително стимулиращо действие върху костния мозък и е добър източник на калий. В някои сортове тъмно грозде има много биофлаваноиди, които забавят процесите на окисление в организма, помагат на кръвоносните съдове и не допускат образуването на тромби. Тези вещества оказват съпротивление и при образуването на злокачествени клетки. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |