Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Околната среда

Топлите минерални извори на Хисаря ни лекуват

Мира Валентинова 08-07-2011
Околната среда : Топлите минерални извори на Хисаря ни лекуват - минерална вода, Хисаря


Очите пък можете да си промиете на чешмата Стублата. Но най-голямо доказателство за положителния ефект върху здравето на хисарските води, бликащи от недрата на земята, е фактът, че в Специализираната болница за рехабилитация има музей на бъбречните камъни, изхвърлени по време и след балнеолечение в Хисаря.

Топлите минерални извори са привличали хората от най-дълбока древност. Тук са открити и останките на най-голямата римска баня, изградена от бял родопски мрамор. Имало е топла и студена баня, място за почивка, два басейна. А в други, специални помещения жреците извършвали лечебни процедури след къпането като масажи с благовонни масла. Любопитно е, че император Диоклециан, чието име е носил градът, е въвел първите входни такси за баня в света!

От негово време – IV век, започва и ограждането на Хисаря с крепостна стена. Днес тя е най-добре запазената в Европа от епохата на късната античност и опасва града на 2300 метра дължина. „Камилите” пък се нарича най-голямата порта на Хисарската крепост. Всъщност на арабски език Хисар значи „крепост”. Градът е убежище на различни религии и вярвания. От далечните и малко познати тракийски мистерии и орфизъм до наши дни вярата винаги е крепяла хората във времена и на смут, и на подем. Днес в града има три православни църкви и една евангелистка, два католически храма и джамия. Какво е настоящето на Хисаря, попитахме двама жители на града. 72-годишните пенсионери Вильо Костов и Христо Чумирков седяха на пейка под сянката на орех и бяха категорични, че живеем в трудни времена. Споделиха болката си, че земята край града пустее, а младите отдавна са заминали да търсят поминък другаде.

Въпреки кризата обаче, хората тук не са загубили онази българска гостоприемност и доброта, която впечатлява и затрогва. Двамата възрастни мъже ни упътиха и към други забележителности в непосредствена близост до града, като най-големия открит досега тракийски царски комплекс с мавзолей край Старосел, Тракийска астрономическа обсерватория от VІ век пр.н.е. до село Старо Железаре, древния комплекс „Козя грамада”, където и в момента работят археолози начело с арх. Иван Христов, и т.н. Споделиха ни, че любителите на риболова също ще останат доволни, защото в близост до града има четири язовира.
Можем да ви разказваме и още, и още. Но знаете ли, мястото във вестника не стига, а може би и не е необходимо. Защото горещо ви препоръчваме сами да се докоснете до Хисаря – тази съкровищница на исторически и културни паметници, на природни дарове и, разбира се, на сърдечни и благи хора.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg