Антиейджинг - Околната среда
Тъмната страна на... кухненските съдове
Доц. д-р Димитър Попов
13-02-2013
Резултатите от осъществените през последните десетилетия задълбочени изследвания за влиянието на материалите, използвани за производството на домакински съдове, върху човешкия организъм в редица случаи се оказаха твърде обезпокоителни.Алуминият причинява сериозни увреждания Редица изследвания сочат алуминия и като един от причинителите на болестите на Алцхаймер и Паркинсон, жертва на които са над три милиона американци (САЩ са един от най-големите производители на този метал). Справедливостта изисква да кажем, че в човешкия организъм алуминият попада и чрез редица други източници – питейната вода (за избистрянето на която се използва алуминиев сулфат), антиацидните препарати, множество козметични средства (повечето дезодоранти и антиперспиранти съдържат до 25% алуминиеви съединения) и пр. Количеството на натрупаните токсични алуминиеви съединения в приготвената в алуминиеви съдове храна зависи от температурата, естеството на продуктите, продължителността на обработката и др. Установено е, че след 15 минути готвене съдържанието на алуминий се увеличава около 400 пъти, а при наличие на киселина (домати, кисело зеле, оцет) то нараства почти хиляда пъти! Аналогичен резултат е налице и при използване на добре познатото домакинско алуминиево фолио, използвано за печене и задушаване на продукти като риба, месо, гъби, зеленчуци, особено ако към тях са добавени и резенчета лимон. Доказано е, че в хода на кулинарната обработка алуминият катализира превръщането на съдържащите се в зеленчуците нитрати в нитрити, които инактивират редица ценни витамини - А, В1, В2, каротеноидите и др. Понятно е, че съхранението в алуминиеви съдове на вече приготвената храна е повече от нежелателно. Смята се, че т.нар. анодно оксидирани алуминиеви съдове от ново поколение са многократно по-безопасни от масово използваните такива. Още по-добър защитен ефект се постига чрез покриване на алуминия със слой от неръждаема стомана. От друга страна, в евтините варианти на съдовете от неръждаема стомана, към които за съжаление се насочват повечето потребители, като правило се съдържат цветни метали (например мед), което ги прави опасни за здравето. Отличителен белег е придобитият непривичен „метален” привкус на ястията. И ако все пак изборът ви се спре на съдовете от неръждаема стомана, най-добре е да се насочите към такива, които са маркирани с отметката nickel free. С оглед предотвратяване на натрупването на тежки метали следва да се избягва съхранението на храната в подобни съдове, особено ако тя е с повишена киселинност или с по-високо съдържание на сол. Публикуват се все повече изследвания, в които се съобщава, че при температури над 220 0С незалепващото покритие отделя редица вредни за здравето канцерогенни летливи вещества – перфлуороктанова киселина, бензен и т.н. Съществуват данни, че отделяните от тефлоновото покритие вещества водят до проблеми с инсулина, нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта, имунната защита и до повишаване на опасността от развитие на онкологични заболявания. Отделянето на тези вещества чувствително се засилва при надраскани и нарушени покрития, както и при продължителното използване на такива съдове (3-4 години при тези с тънко и 5-6 години при тези с по-плътно покритие). От няколко години опит да си пробият път на преситения пазар на кухненски съдове правят и такива, изработени от материала меламин (триаминотриазин), които са леки, изящни на външен вид, напомнящ фин порцелан, и прекрасно оцветени. Специалистите обаче са единодушни, че тези съдове са изключително опасни за здравето, особено ако в тях се постави гореща храна или се използват в микровълновата фурна, тъй като отделят изключително токсичния и канцерогенен формалдехид, както и „букет” от опасни тежки метали, съдържащи се в боите. Към настоящия момент липсват каквито и да са възражения относно безвредността на съдовете с такова покритие. Класически пример за напълно безвредни, естетични и достъпни кухненски съдове са тези, изработени от огнеупорно стъкло. Макар и непривични със своята гъвкавост, силиконовите домакински съдове, които са термоустойчиви, инертни и напълно безвредни, също си завоюваха трайна ниша в съвременната кухня. Техен единствен недостатък е, че не могат да служат като „аргумент” в семейните спорове, а още по-малко като средство за отбрана и нападение. Изобретателността на човека наистина няма граници. Напоследък се появиха изящни, истински произведения на изкуството... ядливи съдове – купи, чинии, чаши, дори вилици, лъжици и салфетки, изработени по специална технология от ориз, нишесте, желатин и бамбук, както и от различни, обработени по подходящ начин, плодове и зеленчуци. Т.е. изяждаш си обяда, а след това – съдовете, приборите и... салфетката. Отпада спорът кой ще мие съдовете. Лесно, практично и...здравословно. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |