Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Паразитни болести

Гъбичките по ноктите не са само козметичен проблем

health.bg 18-07-2011
Паразитни болести : Гъбичките по ноктите не са само козметичен проблем - гъбички, нокти, здраве,


Как се проявява и протича болестта?
Обикновено по свободния ръб на нокътя се появява петно, което може да е кафеникаво. То постепенно се разширява и засяга по-обширен участък. Нокътят се отлепва от свободния ръб и става по-уплътнен, по-сух, трошлив. Впоследствие ноктите придобиват много неприятен вид – жълто-кафеникав, силно удебелени са, сухи, трошливи, най-често трудни за обработване. При голяма част от пациентите има и болка - изпитват дискомфорт не само от допира с обувките, но дори и когато ходят боси.

Следователно трябва да се реагира при появяването на малко петънце?
Трябва да се направи прецизна диагностика от дерматолог, защото невинаги дистрофия на нокътя означава гъбички. Има други дерматози, които също водят до промени в нокътя. При установяване на онихомикоза, което е медицинското наименование, трябва да се вземат мерки за лечението. За съжаление на пациентите и на лекарите излекуването става само с вътрешна терапия. Локалната не може да проникне в дълбочина и да порази спорите и хифите на гъбичките. Нокътя можем да си го представим като хитиновата обвивка на бръмбар, през която, каквото и да поставим, няма как да проникне дълбоко и да се резорбира.

Т.е. само медикаментите, приети вътрешно, са решението?
Да, като при запуснати случаи обикновено само един курс на лечение не е достатъчен. Много зависи и от възрастта, от медикамента, който ще се избере, също от здравословното състояние на пациента. Има значение и дали при дадения човек растат бързо ноктите и космите. По-бързото обновяване на нокътя е по-благоприятно при лечение. Затова и много често след или успоредно с приема на лекарства се дават и медикаменти или локални средства, които подпомагат по-бързия растеж на косми и нокти. Вътрешното лечение се провежда чрез четири продукта на световния и на нашия пазар - тербинафин, итраконазол, кетоконазол и флуконазол, – като най-добрият избор според консенсус за лечение е тербинафин. Преди да се приложи който и да е от тези препарати, се изследват биохимичните показатели на черния дроб, защото приемът е дълготраен.

Доц. Ганчева приема в ”Медикодентален център”, каб. № 205,
ул. ”Позитано” 10, София




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg