Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Паразитни болести

Гъбичките по ноктите не са само козметичен проблем

health.bg 18-07-2011
Паразитни болести : Гъбичките по ноктите не са само козметичен проблем - гъбички, нокти, здраве,
С дерматоложката доц. Мери Ганчева разговаря Галина Спасова

Доц. Ганчева, много хора пренебрегват гъбичките по ноктите си, тъй като ги възприемат единствено като естетически проблем. Бъркат ли?
Съвсем не е само козметичен, а си е медицински проблем, защото гъбичките по ноктите на краката могат да бъдат входна врата за бактерии, вируси, всякакви микроорганизми и дори да подпомогнат развитието на опасното заболяване червен вятър.

Какъв е рискът от гъбички да тръгне сериозно заболяване?
Рискът е голям, особено ако пациентите са възрастни и с нарушен кръвен и лимфен ток по долните крайници. А почти всички възрастни хора имат такива нарушения. Застрашени са и тези, които имат намален имунитет заради дадено основно заболяване. Тоест гъбичките трябва да се лекуват, още повече когато болестта е от дълги години, повлиява се по-трудно и изисква по-дълготрайна терапия.

Как точно и къде става заразяването?
Организмите, които причиняват това заболяване, са т.нар. гъбички или дерматофити. В много по-малка степен, под 10 процента, то може да се причини от плесени и дрожди. Човек може да се зарази навсякъде - във въздуха, в почвата има вируси, гъбички, бактерии. Гъбичките намират благоприятни условия там, където е топло и влажно. През лятото, когато хората се разхождат по басейни, по плажа - това е една прекрасна среда за заразяване. През зимата сауни, обществени бани и др. са местата, където със сигурност ще се открият тези организми.

В семейството също може да се предаде заразата, ако се ползват общи чехли или обувки. Но дори и когато се режат ноктите и падне люспичка, в която се съдържа спора на съответната гъбичка, ако тя намери благоприятна почва за развитие, заразяването е възможно. Затова трябва да има строга лична хигиена. Да се ползват собствени ножички или нокторезачки. След рязане на видимо увреден нокът инструментите трябва да се почистват с 90% спирт, защото заразата може да се предаде от един нокът на други. По-добре е и вместо кърпи за подсушаване на краката след къпане да се използва хартия, която после се изхвърля - да речем, кухненско руло. Така гъбичките няма да виреят във влажната среда на кърпата.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg