Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Паразитни болести

Не пренебрегвайте гъбичките по ноктите

Галина Спасова 02-08-2012
Паразитни болести : Не пренебрегвайте гъбичките по ноктите  - здраве, гъбички, нокти,
Интервю с д-р Мариета Кътева, дерматолог в МЦ ”Софиямед”.

Д-р Кътева, тревога за здравето или за красотата води при вас хората, усъмнили се, че имат гъбички по ноктите?
Гъбичките по ноктите са несъмнено здравословен проблем и много пациенти са информирани, но и козметичната страна на това страдание е доста смущаваща – особено за дамите, и то през летния сезон, когато се носят отворени обувки.

Какви са опасностите от здравна гледна точка?

На първо място, гъбичките могат да станат входна врата за други инфекции. Образуват се малки наранявания на кожата и през тях може да навлезе стрептококова инфекция, която се развива като червен вятър. Освен това нацепването, разраняването на нокътя може също да доведе до гнойна инфекция, което е съпроводено с болка в зоната на разрушения нокът. Така че, освен че разрушават нокътя, гъбичките създават благоприятна среда за развитие на други инфекции.

Колко време минава от появата на първите прояви на заболяването до нацепването, болката, разрушаването на нокътя?
Различно е, но по принцип процесът започва бавно. Първите признаци са потъмняване, загуба на прозрачността на нокътя, обикновено това тръгва от свободния или от страничния му край. Човек забелязва, че под нокътя е кухо. Отлепването му постепенно се разраства по посока на нокътния ръб. Идва момент, в който нокътят започва да се разрушава надлъжно, кожата наоколо се зачервява, започва да сърби и да боли. И това кара пациента да потърси дерматолог.

Как помагате?

Най-добре е лечението да започне веднага, при първите признаци. Първоначално, докато нокътят е слабо засегнат, може да се помогне с локални средства - лакове, кремове, разтвори. Но тази външна терапия трябва да бъде преценена от лекар съобразно вида на гъбичките и степента на развитие. Но когато разрушаването напредне и обхване над една трета от повърхността на нокътя, тогава в сила влизат антимикотичните антибиотици, взети през устата.

Много предпочитан препарат е „Тербинафин генерикон”, който може да се предписва и на диабетици – защото не всички антимикотични антибиотици могат да се приемат заедно с лекарствата за диабет. Лечението е продължително – 6 седмици при засягане на ноктите на ръцете и 12 седмици, ако са засегнати ноктите на краката. Но ако ноктите израстват бавно, този срок може да се удължи по преценка на лекаря.

Има ли възраст, пощадена от гъбички по ноктите?

Да, детската възраст. Първо, ноктите на децата израстват по-бързо и благоприятстващите развитието на гъбички по краката и по ноктите условия липсват. А тези условия са – топло, влажно и тъмно. Хората от някои професии са по-уязвими заради затворените обувки, които трябва да носят. Когато потливостта на краката е повишена, това също е фактор, улесняващ проникването на гъбичките. Редица заболявания създават условия попадналите гъбички да се развият по-бързо. Тук трябва да споменем диабета, хематологичните болести, лечението с антибиотици, химиотерапията – всички фактори, намаляващи имунитета на организма, подпомагат ускореното развитие на гъбички.

Какви са най-разпространените начини за заразяване с гъбична инфекция?
Най-често като се използват обувки, чехли на болен човек, като се носят чорапи от изкуствена материя. Но е важно да кажем, че това дали ще се разболее човек, който е имал контакт със заразата, зависи основно от неговия имунитет, от състоянието на организма. Всички сме всекидневно в контакт с причинители на гъбички. Затова са важни предразполагащите условия. Много внимателно трябва да наблюдават краката си диабетиците, защото предвид лошото оросяване и хранене на кожата при тях именно оттам много често започват инфекциите.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg