Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Инсулт

Тромболизата намалява риска от инвалидизацията при инсулт

Калина Стоянова 29-08-2011
Инсулт : Тромболизата намалява риска от инвалидизацията при инсулт - здраве, сърце, инсулт, съдове, невролог, тромб,
Интервю с д-р Лилия Илиева, невролог, за тромболизата и лечението на исхемичен инсулт.

Д-р Илиева, какъв е новият метод за лечение на исхемичен инсулт?
Методът ще бъде въведен в МБАЛ „Св. Панталеймон” при появата на първия подходящ за това пациент. Вече сме закупили първите ампули от препарата, който се прилага при метода тромболиза. За да се въведе той, лечебното заведение, в което ще се прилага, е нужно да разполага с екип, какъвто сме сформирали тук.

В него влизат невролог, реаниматор, както и специалист по образна диагностика, който да потвърди, че реално става дума за възникнал исхемичен инсулт. От особено значение е при настъпил мозъчен инцидент болния да бъде транспортиран при нас навреме.

Затова хората, които работят в ЦСМП-Плевен, също са важен фактор за адекватното и навременно лечение на исхемичния инсулт по този метод. Също така и близките трябва да са наблюдателни и да разпознаят началната симптоматика на инсулта.

Пациентът трябва да е транспортиран при нас в първите три часа след настъпването на инсулта, за да има ефект от прилагането на тромболизата. Това е времето, през което болният трябва да пристигне при нас, за да приложим методиката. За тромболизата се използва медикамент - фибринолитично средство или тъканен активатор на плазминогена, който разгражда тромба и възстановява мозъчния кръвоток. Повече от 15 години съществува лиценз за употребата му при миокарден инфаркт и белодробен тромбемболизъм.

Кога предвиждате да се въведе този метод?
Естествено, че това ще стане при първия подходящ пациент. Имаме медикамента в наличност и когато се появи болен, който няма противопоказания, ще приложим тромболиза.
Идеята на тромболизата е максимално бързо да се лизира (разтопи) тромбът и подобри кръвотокът в засегнатата област, за да не се стига до трайни увреждания на мозъчната тъкан.

 Д-р Илиева, кои са част от първите симптоми, по които може да се разпознае мозъчният инсулт?
Сред първите и основни признаци, по които може да се разбере, че става дума за мозъчен инсулт, е появата на лицева асиметрия - увиснал устен ъгъл, промени в говора и движенията – слабост до невъзможност да движи крайниците.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg