Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Инсулт

Тромболизата намалява риска от инвалидизацията при инсулт

Калина Стоянова 29-08-2011
Инсулт : Тромболизата намалява риска от инвалидизацията при инсулт - здраве, сърце, инсулт, съдове, невролог, тромб,


При всеки пациент с инсулт ли може да се приложи тромболиза?
Не. С тромболиза се лекува исхемичен инсулт, но само когато той наистина е доказан чрез скенер или ядрено-магнитен резонанс. В МБАЛ „Св.Панталеймон” – гр. Плевен, разполагаме с модерен ядрено-магнитен резонанс.

С него се доказва или отхвърля диагнозата исхемичен инсулт, защото може да става дума и за хеморагичен инсулт. Отново ще повторя, че е много важно пациентът да е транспортиран при нас навреме през първите 3 часа на инцидента.

Има ли медицински противопоказания, при които не бива да се прилага тромболиза?
Да, методът не може да се прилага при хора със захарен диабет, защото от заболяването те са с увредени съдове. Тромболиза не може да се прилага и при пациенти с тежка артериална хипертония, някои сърдечносъдови заболявания, напреднала възраст над 80 години, при много лек и бързо подобряващ се инсулт.

Има ли статистика какъв е процентът на хората, претърпели мозъчен инсулт у нас, както и колко от тях се лекуват чрез тромболиза?
- По последни проучвания България е на трето място в Европа по смъртност от сърдечно- и мозъчно-съдови заболявания. Друга статистика сочи, че всеки четвърти мъж и всяка пета жена у нас при навършване на 45 години може да получат инсулт, ако доживеят до 85 години.

В Европа 49% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания, като причина при 1/3 от тях е инсултът. У нас положението е същото - 80-85% от инсултите са исхемични, а 15-20 % са хеморагични, или това са различните мозъчни кръвоизливи.

В Швейцария между 2 и 3% от хората, преживели исхемичен инсулт, се лекуват по метода тромболиза. Това е добре, но нашата работа като специалисти е да знаем кога, къде и при кои пациенти можем да приложим тромболизата.

В Швейцария, щом лекуват по този метод 2-3% от пациентите с инсулт, то нещата са доста прецизирани. Става дума за организацията и часовете, в които е докаран пациентът до болница, както и противопоказанията за приложение на този метод.

----------------------------------------------
*Д-р Лилия Илиева е завършила медицина в МУ-Плевен. След това е специализирала неврология, като от 1997 г. досега работи по специалността.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg