Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Назаем от живота - Назаем от живота

Китайската храна – нещо сладко-кисело и екзотично

Мирослава Кирилова 30-09-2011
Назаем от живота : Китайската храна – нещо сладко-кисело и екзотично - китайска храна


На същото мнение – че китайските кулинарни традиции са пречупени през нашите хранителни навици и вкусове – е и доц. д-р Александър Пенков, д.м., от катедра „Хигиена, медицинска екология и хранене” на Медицинския университет - София. Пред екипа ни той сподели: „Китайската кулинарна практика е доста екзотична. Там се приема като изключителен деликатес месото от плъх например. Имат си специални ферми за угояване на плъхове. Мои познати са ми разказвали, че на вкус е подобно на заешко и ако не ти кажат какво е, няма как да разбереш”. Нашият събеседник изброи и други любопитни продукти, които използват кулинарите от Далечния изток – различни влечуги (костенурки, змии), насекоми, водорасли, нетипични морски дарове и т.н.

Подправките са нещо задължително в азиатската кухня, а най-популярните са джинджифил, соев сос, канела, къри, звезден анасон, карамфил и др. Д-р Пенков е и секретар на Българското дружество по хранене и диететика и потвърди, че менюто в Поднебесната империя е доста чуждо на европейците. Ето защо дори и промененото за жителите на Стария континент меню в популярните китайски ресторанти може да предизвика леко неразположение на стомаха, гадене, виене на свят. „Все пак за здравия човек тази храна е здравословна и доста питателна”, каза доц. Пенков.
Ако все още не сте опитали, време е да хванете китайските пръчици и да пробвате нещо различно, вкусно и екзотично, контрастно и мистично!

Основните предимства на китайските ястия са: че включват много зеленчуци, които не са просто свежа гарнитура към месото, а се приемат като основно ядене; пърженето се прави с много малко мазнина в големи тигани, а продуктите за няколко секунди леко се попарват. Така не са съвсем сурови и хранителните вещества се усвояват по-лесно от организма. Българският еквивалент на тази термична обработка е „къкренето на тих огън”, като така се запазват най-важните хранителни и биологични стойности на продуктите.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg