Антиейджинг - Здрав дух
Вкус, аромат и релакс... в чаша
Мирослава Кирилова
14-10-2011
![]() Истината е, че неведнъж сме говорили за чая и неговите безспорни полезни свойства. Този път обаче решихме да погледнем от практическата страна на нещата, а именно – как да изберем подходящия за нас чай и по какъв начин да приготвим любимата напитка. За целта се срещнахме с Мария Янкова, управител на фирма, която внася над 200 вида чай за България. „Нека направим малко уточнение. Това, което най-често наричаме „чай”, в България е всъщност настойка, приготвена от различни билкови или плодови смеси. Ценителите на благотворната течност използват думата „чай” за напитка, в която има чаено растение.” Оказва се, че за да стигне до нас, истинският чай минава през няколко сита. „Едва четвъртата пресявка е тази, която достига до потребителя чрез познатите ни филтърни пакетчета” – обясни нашата събеседничка. „Ето защо, ако искате да пиете качествен чай, най-добре си вземете насипен.” Тук идва следващата въпросителна. Бял, черен или зелен чай да изберем, ароматизиран или не? „Всъщност действително се затруднявам да определя кой е любимият чай на нашите клиенти. Всеки има различен вкус. Моята препоръка е, ако сте се спрели на белия чай, запарката да трае не повече от 2-3 минути, а водата трябва да е около 60 градуса. С по-топла вода (65-70ºC) се залива насипният зелен чай (независимо дали е чист или ароматизиран), за да запази ценните си съставки” – продължава Мария Янкова. Най-универсална е рецептата за приготвянето на черен чай – нужна ни е кипяща вода и от 3 до 5 минутки търпение. Ако искате вашата тъмна ароматна напитка да ви окаже ободряващ ефект, не чакайте повече от посоченото време. Най-важно е да запомните, че чаят не се вари! Вече кипналата вода се чака да изстине до нужната температура. За една чаена чаша (250 мл) се предвиждат около 1,5-2 г чай - приблизително равна чаена лъжичка. Пие ли ви се обаче нещо различно? Мария Янкова сподели една от любимите си рецепти. Ако искате да си приготвите чаен пунш - зимен специалитет в Германия, – трябва да смесите 0,5 л силен черен чай (Ceylon, Assam или др.) и 0,5 л зимен плодов чай. След това добавете една чаена чаша червено или бяло вино. Добавете настъргани кори от 1-2 портокала и 1 лимон, както и малко прясно изцеден сок от лимон и от 2-3 портокала. Оставете всичко на котлон на ниска температура за около 15 мин, без да завира. Ако искате пуншът да стане силен, може да го овкусите с кафяв ром. Ако пък предпочитате газиран нюанс, добавете шампанско на вкус. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |