Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Настинка

Възпаление на гърлото – причини и симптоми

health.bg 07-11-2011
Настинка : Възпаление на гърлото – причини и симптоми - здраве, гърлобол, болки, настинка, грип,


Бактериално възпаление на гърлото
Бактериалната инфекция се лекува с антибиотици, които намаляват риска от евентуални усложнения, но не облекчават симптомите. Тя изисква лекарско внимание.

Стрептококово възпаление на гърлото
В този случай възпалението е предизвикано от стрептококова бактерия. От това възпаление най-често страдат децата между 4 -и 11-годишна възраст и по-рядко по-големите деца и възрастните. Стрептококовото възпаление на гърлото се установява с посявка на секрет от гърлото в лекарски кабинет. Освен възпалението симптомите на тази инфекция са температура (над 38.3°), бели или жълти налепи по сливиците и/или подути лимфни жлези по врата. Стрептококовото възпаление на гърлото изисква приемане на антибиотици, за да се предотврати появата на ревматична треска.

Ревматична треска
Въпреки че в днешни времена ревматичната треска е рядкост, в някои райони тя все още съществува. Ревматичната треска може да се предотврати с приемането на антибиотици до 9 дни след началото на възпалението на гърлото. Лекарски преглед е необходим, ако има симптоми на стрептококова инфекция на гърлото – температура над 38.3°, бели или жълти налепи по сливиците и/или подути жлези по врата.

Абсцес на гърлото

Абсцесът на гърлото е рядко усложнение при стрептококово възпаление. Съмнение за абцес има, когато детето преглъща особено трудно, когато си отваря устата с мъка или секретира обилно. Тези симптоми изискват незабавна медицинска помощ.

Скарлатина
Ако възпалението на гърлото е придружено от червени обриви по гърдите, слабините или крайниците, и от температура, е възможно да е скарлатина. Тя се причинява от стрептококови бактерии и се лекува с антибиотици. В такъв случай се посещава лекар, за да постави диагноза и да назначи лечение.
 
Лечение в домашни условия
Повечето вирусни инфекции на гърлото могат да се лекуват в домашни условия. Домашното лечение е също добро допълнение към приемането на антибиотици, които се предписват при бактериални инфекции.

Ето някои препоръчителни домашни процедури:

- На няколко часа се жабуркайте със солена вода (1/4 чаена лъжичка в 300 гр. топла вода).
- Пийте чай с лимон и мед.
- Пийте по 8-12 чаши вода на ден.
- Купете от аптеката таблетки за смучене.
- Бонбони против кашлица или твърди бонбони овлажняват гърлото.
- Почивайте много.
- Опитайте да облекчите болките и температурата с ацетаминофен, аспирин или ибупрофен.
- Овлажнявайте помещенията.
- Не пушете и не стойте на цигарен дим и други дразнители на гърлото.
- Вземете мерки срещу стомашните киселини.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg