Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Детското здраве

Не чакайте кашлицата сама да отмине

Галя Иванова 25-02-2013
Детското здраве  : Не чакайте кашлицата сама да отмине - здраве, кашлица, педиатър, ен ти тус, сироп,
Интервю с д-р Клара Балджиева от XI ДКЦ в София, председател на Сдружението на педиатрите от доболничната помощ.

Закаляването на децата е първа препоръка на педиатрите, но митът за простудата все още сякаш надделява.
Няма такова заболяване. Това по-скоро е компенсаторен защитен механизъм организмът да се справи с охлаждането, простудата е фактор, който потиска местната защита, особено на дихателната система, която най-често е подложена на охлаждане. Охлаждането може да доведе до промяна в адаптацията на организма, но може да се предотврати със системно закаляване.

Защото охлаждането, чието следствие е простудата, не променя вирулентността на бактериите и вирусите, а понижава устойчивостта на организма. Затова са по-чести инфекциите на дихателната система през есенно-зимния сезон. Оттук и голямата важност на закаляването. Така че простудата е фактор, който може да спомогне детето да се разболее, ако не е закалено.

И родителската тревога идва с кашлицата.
Но тя е по-скоро защитен рефлекс за очистване на дихателните пътища от натрупан секрет, от попаднали чужди частици и вируси. Тя също не е заболяване, а симптом, рефлекторен акт, предизвикан от дразненето на кашличните рецептори. Те се намират в лигавиците на ларинкса, трахеята, бронхите, белодробния паренхим, но ги няма в носа и гърлото. Често родители казват - „кашля от гърло”, но там няма рецептори. Може да се стече секрет, който дразни ларинкса и тогава се явява кашлица. Но като симптом тя има много голяма диагностична стойност като сигнал за лекаря.

Преди това за родителя, защото кашлицата може да е израз както на ринофарингит, така и на много по-тежко състояние. От друга страна, децата кашлят по-често поради анатомично-физиологични особености и функционална незрялост на дихателната система. Нейното пълно развитие понякога протича чак до пубертета. Например детското носле е с тесни носни ходове, но богато кръвоснабдена лигавица. Отворът на ларинкса е много тесен, а евстахиевата тръба - къса и широка и при възпаление на назофаринкса инфекцията много лесно преминава към средното ухо. Околоносните кухини пък изобщо не са развити в ранната детска възраст. Може да има хипертрофия на сливиците и възпаление на третата сливица, което също пречи на носното дишане.

Т.е. да не се изпада в паника, но и да не се изчаква кашлицата да мине...
Детето трябва да се прегледа задължително, а родителите да са готови да отговорят на въпросите на лекаря - какво е времетраенето и силата на кашлицата, в коя част на денонощието настъпва. Например мъничко дете с ринофарингит при възпаление на третата сливица може да кашля на заспиване или рано на събуждане. Това е от оттичането на секрета от назофаринкса.

При малките деца е възможна внезапна, много силна кашлица, съпроводена със задавяне, посиняване, повръщане. След това се забравя за инцидента. Но след ден-два или часове детето започва да кашля. Не така силно, но почти непрекъснато. Това е при вдишване на чуждо тяло. Много важно е пред лекаря да се опише характерът на кашлицата – суха, дрезгава, спастична, дразнеща и най-вече има ли задух. Малките деца не могат да отделят секрет, поглъщат секретите от горните дихателни пътища, които могат да се видят в повърнатите материи. В никакъв случай родителите да не предприемат сами лечение.

Но те искат по-скоро детето да спре да кашля.
Обаче това невинаги е подходящо, защото кашлицата е и защитен механизъм, очистващ дихателния тракт. И тя трябва да бъде облекчена, но без да се използват потискащи средства, защото те могат да потиснат и центъра на дишането, а и се създават условия за задържане на секретите с инфекциозния причинител. Така фактически заболяването се разпространява.

Добри са такива средства, които само облекчават втечняването на бронхиалния секрет и улесняват отделянето му. ЕнТиТус е един добър избор, защото е комбинация от 7 билки, която гарантира меко комплексно действие – изпитано е още в индийската народна медицина. Облекчава симптомите както на сухата, така и на влажната кашлица. Много важно е, че ЕнТиТус няма седативен ефект. Но не е подходящ за деца с диабет заради съдържанието на захар. Също и за бебета под една година.

Накрая да споменем за битовите условия, ако детето кашля.
Често проветряване, добре овлажнен въздух, достатъчно течности. Особено важно е родителите да не пушат вкъщи. За децата пасивното пушене е много по-опасно от простудата! Много родители са готови да купят скъпи лекарства, за да спре кашлицата на децата, казват, че не пушат пред тях, но дори престоят в помещение, където се пуши, е опасен за малките. Цигареният дим действа токсично върху ресничестия епител на дихателните пътища.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg