Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Детското здраве

Има много причини за детската кашлица

Петър Галев 11-02-2013
Детското здраве  : Има много причини за детската кашлица  - здраве, кашлица, ен ти тус,
Интервю с доц. Пенка Переновска, началник на Клиниката по педиатрия в Александровската болница.

Доц. Переновска, винаги ли кашлицата при децата е израз на заболяване?
Кашлицата е мощен физиологичен механизъм за очистване на дихателните пътища от чужди материи и излишни секрети. Към специфичните дразнители се отнасят аспирирани чужди тела, вдишани частици прах или химически вещества, оток, хиперсекреция, възпалителна реакция, възникнала в резултат на инфекциозен или алергичен процес. Анатомо-физиологичните особености на дихателната система в детската възраст определят и характера на кашлицата в отделните възрастови групи.

При новородените и особено при недоносените тя е относително рядко явление. В кърмаческата възраст кашлицата се среща по-често поради честотата на инфекциите на дихателните пътища. В тази възрастова група кашлицата се проявява и като симптом на редица вродени заболявания. Данни за характера на кашлицата, нейната продължителност и периодичност на появата могат да бъдат първите ориентири в диференциалната диагноза.

Може ли малките да кашлят, без причината да е в белия дроб?
Напълно възможно е. При прегледа на едно кашлящо дете трябва да се изясни епидемиологичната обстановка, времето на поява на кашлицата, нейната продължителност, повлияването от приложеното лечение и евентуална промяна в динамиката. Необходимо е да се уточни евентуална връзка на кашлицата с различни ситуации - хранене, сън, физическо усилие, вдишване на алергени, аспирация на чужди тела и т.н. Свързана с храненето, прехранването и позицията по време на сън е и “давещата” кашлица при гастроезофагеален рефлукс.

Суха кашлица може да възникне и у здрави деца през зимата, след игра на открито, при влизане в топло помещение, в резултат на компенсаторна хиперемия (кръвонапълване) на лигавицата на ларинкса. Пристъпната кашлица при коклюш се характеризира с продължителна поредица от кашлични  тласъци. Кашлицата (особено рецидивиращата) може да има психогенен произход. Психогенната кашлица е хронична, суха, няма доловима обективна причина, а се обуславя от емоционални и психологически проблеми.

Тази кашлица може да е много честа през деня (през 5-10 минути), но типично стихва и изчезва по време на сън. Тя е по-честа при деца, които са затворени в себе си, интровертни и стеснителни. Силната тревога на майката и околните, фиксирането на вниманието на всички върху респираторните симптоми (или обратно – неглижирането от страна на близките) могат да бъдат причина за затвърждаване на кашличен рефлекс при детето. Липсата на точни клинични белези изисква диагнозата “психогенна” кашлица да се постави само след изключване на всички останали органични причини.

Кога е необходимо освен прегледа със слушалката да се прави и рентгенова снимка?
При всяко съмнение за белодробно засягане. Рентгеновата диагностика е един от основните методи в диференциалната диагноза на децата с хронична кашлица.

Родителите винаги се притесняват дали да се започва антибиотик, или да се изчака. Кога е задължителен антибактериален препарат?
Познаването на причините за появата на кашлицата и нейната характеристика при децата определят и избора на терапевтичния подход. Показание за приложение на антибиотик е доказана бактериална инфекция.

Защо често кашлицата продължава доста време, след като детето няма температура и се чувства добре?
Хроничната кашлица (с продължителност над 8 седмици) се среща при голям брой заболявания и е ценен диагностичен симптом. При някои болни тя продължава месеци и за голяма част от тях е сериозен проблем. Добрият диагностично-терапевтичен алгоритъм може да доведе до успех в над 80% от случаите. Като най-успешен се приема т.нар. анатомичен диагностичен протокол на R. Irvin и съав., според който приблизително 90% от случаите на хронична кашлица се дължат на ринит, бронхиална астма, гастроезофагеален рефлукс или на комбинация от тях.

Каква е ролята на инхалациите за преодоляване на кашлицата?
Инхалациите с физиологичен серум са подходящи при деца с ларинготрахеити. Ларингеалната кашлица е характерна за процеси, засягащи лъжливите и истинските гласни връзки. При т.нар. круп синдром кашлицата е лаеща, гласът е запазен или дрезгав.

Какви са впечатленията ви от даването на сиропи, съдържащи растителни екстракти?
Известни са много растителни екстракти, използвани при кашлица. Те проявяват секретолитично, бронхоспазмолитично и меко автитусивно действие, като стимулират секрецията, снижават мукусния вискозитет, улесняват откашлянето, намаляват бронхиалната обструкция.

Какви храни трябва да се избягват, докато детето кашля?
Ядки, газирани питиета, много горещи и много студени напитки.

 






бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg