Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Детското здраве

Студът закалява децата

Галина Спасова 12-02-2013
Детското здраве  : Студът закалява децата - здраве, дете, студ, имунитет
Интервю с д-р Калин Лисички, педиатър от „Токуда Болница София“.

Д-р Лисички, зимата ни не е екстремно студена, но страхът малките деца да не настинат е дълбоко вкоренен и извеждането навън става рядко. Променят ли се тези нагласи?
Зависи от кого се гледат децата. Ако те се гледат от баби, промяна няма никаква. Децата са много облечени, дори вътре. За съжаление някои дори се повиват все още. Втората тенденция е млади и интелигентни жени, които са решили сами да си гледат децата, понякога да залитат и в другата крайност – повече да ги закаляват, повече да ги охлаждат или пък избързват възрастово с тези неща. Но, общо взето, у нас е доста консервативно в това отношение. Тоест бабите командват. Както са си гледали техните деца, така гледат и внуците.

Често чуваме – настина и се разболя...
По принцип „настинки“ няма. Ако ниската температура и изстиването бяха толкова значим фактор, най-много щяха да боледуват ескимосите, а те боледуват най-малко. Защото там значително по-ниските температури водят до по-малко количество вируси и бактерии във въздуха. През зимата децата трябва да се извеждат навън ежедневно при съответни условия, съобразени с тяхната възраст.

Например новородените зимно време могат да се извеждат някъде през третата седмица, като температурата на въздуха трябва да бъде 10-12 градуса, да няма мъгла и силен вятър. Преди това е желателно няколко дни да има общозакалителни процедури: детето се облича като за излизане и се държи пред отворения прозорец на стаята. Дрешките да са три слоя, от естествени материи, памучни, одеялце, шапка и толкова. Не е желателно да се слага шал на нослето и на устата, нещо, което много често се прави.

Шаловете, общо взето, са вредни. При навършилите месец бебета извеждането може да става при температури над пет градуса, пак с трислойно облекло. Най-подходящото време е около обяд, като трябва строго индивидуално да се подхожда. Ако нослето и ушите са топли, значи бебето се чувства комфортно. Ръчичките може да са студени, това не е страшно.

Разходката навън трябва да е ежедневна, освен ако вали силно или има мъгла. Тогава е необходимо вкъщи да се осигури добро проветряване няколко пъти на ден. Няма нищо страшно от студа, стига детето да е предварително подготвено и закалено. Всъщност ниската температура е основен закаляващ фактор, който позволява да се борим с инфекциите.

Как съветвате да се използва този фактор?
Закаляването има голямо значение, но то започва още с температурата в стаята на детето. За новороденото тя трябва да бъде 24 градуса за деня, при спане по-ниска с три-четири градуса, но не под 16 градуса, дори и за децата до годинка. Температурата се измерва на вътрешна стена, на сто и петдесет сантиметра от пода, далеч от топлинен източник и от пряко слънце. След първия месец температурата трябва да бъде около 22 градуса, не повече. Леко може да се затопли само по време на къпане, като шапка вътре не трябва да се слага.

Как да се прецени дали да се сложи шапка навън?
По-големите деца могат да бъдат и без шапка, но до годинка задължително трябва да се слага шапка. След година и половина - две може и да не слагаме шапка на главата дори и през зимата, когато не е много студено. Но, общо взето, нашата традиция не позволява това нещо. Всички деца са с шапки и качулки върху тях. Това са нашите традиции, с които не можем да се преборим.

Зимната диета в помощ на закаляването?
Не бива да се забравя, че природната аптека не може да бъде заместена от различните сиропи, лекарства и витамини. Тоест децата трябва както през лятото, така и през зимата да получават достатъчно витамини под формата на плодове и зеленчуци или прясно изцедени сокове. Но не трябва да се прекалява по никакъв начин със соковете, особено готовите. Ние не знаем какво приемат нашите деца, има твърде много консерванти, подсладители. Освен това чаша сок променя Рh в устата и зъбите се развалят по-лесно. Това е доказано.

Водата все пак е люлка на живота, така че по-добре плодове и вода, отколкото тези фрешове. С тях се приема много захар, да не говорим, че металните преси унищожават витамин С. Така че ползата става малко спорна. Когато се правят сокове за деца, е желателно да се настъргват плодовете на пластмасово или порцеланово ренде, след това да се слагат в порцеланова чаша. Всеки досег с метал намалява количеството на витамин С. Така че това също трябва да се има предвид.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg