Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Артроза

Погрижете се навреме за костите и ставите (само за жени)

health.bg 22-02-2012
Артроза : Погрижете се навреме за костите и ставите (само за жени) - здраве, остеоартроза, кости, стави, артрит, остеопороза
"Всяка трета жена в света страда от остеопороза, а всяка пета – от остеоартроза!" Интервю с д-р Ива Александрова Първова, лекар-асистент в клиника по Ревматология, ул. Урвич №13.

Д-р Първова, какво представлява остеоартрозата?
Остеоартрозата е дегенеративно заболяване, при което се засяга ставния хрущял и всички ставни структури. То засяга предимно хората на възраст над 40 години, като честотата му нараства с нарастване на възрастта. Над 50 % от хората в пенсионна възраст имат остеоартроза в България.

Каква е разликата с остеопорозата?
Остеопорозата е най-честото костно заболяване, което се характеризира с намаление на костната здравина поради намалена костна плътност и променено качество на костта. Тези промени водят до повишен риск от фрактури на костите. При жените загубата на костна маса се увеличава през менопаузата и тази фаза на засилена костна загуба продължава между 5-10 г. Постменопаузалната остеопороза е свързана с намаленото съдържание на естрогени в женския организъм. При жените над 45 г. остеопорозата е причина за повече дни болнично лечение в сравнение с много други болести, включително диабет и инфаркт на миокарда.

Как да разберем, че имаме проблем със ставите и костите?

Болните с остеоартроза се оплакват от болка в засегнатите стави, която се засилва при движение, понякога оток на ставите, хрущене и ограничение на движенията в засегнатите стави. Освен това при рентгеново изследване засегнатите стави се характеризират с поява на остеофити (шипове), стеснение на ставната междина и деформация на ставите. За разлика от остеоартрозата, загубата на костна плътност не винаги се свързва със симптоми от страна на пациентите.  Затова е изключително важна навременната диагностика на остеопорозата.

Какво ще посъветвате жените с болки в ставите и костите?
На първо място като жена, не само като лекар, съветвам жените да не пренебрегват грижата за ставите и костите, така както ежедневно полагат грижа за кожата и косата си. Навременната намеса ще Ви се отплати във времето. От моята практика, мога да споделя, че лечението на артрозата изисква постоянство. Необходимо е обаче да се намали натоварването на болните стави, да не се остава дълго време в изправено положение, да не се носят тежки предмети. Затлъстяването нарушава кръвообращението в областта на ставите, а това създава сериозни проблеми.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg